Fransız Deprem Uzmanından Şaşırtan Açıklama! GAZİANTEP ve Kahramanmaraş’ta Meydana Gelen İkinci Deprem İçin ‘İmkânsız’ Dedi!

Fransız Deprem Uzmanından Şaşırtan Açıklama! GAZİANTEP ve Kahramanmaraş’ta Meydana Gelen İkinci Deprem İçin ‘İmkânsız’ Dedi!
Kahramanmaraş depremleri için Fransız deprembilimciden dikkat çeken yorumlar geldi. Aynı zamanda Marmara depremi için de 7.6 üstünde olacağını düşündüğünü söyledi! İşte dikkat çeken açıklamalar! İşte detaylar...

Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra Fransız deprem bilimci ve jeofizikçi Xavier Le Pichon’dan dikkat çeken açıklamalar geldi. Uzman, ikinci depremin tahmin edilemez olduğunu açıkladı, imkânsız yorumu yaptı.

Ülkemizdeki deprem hareketliliği ile olası depremlerle alakalı olarak 20 yılı geçkin süredir çalışma yaptığını açıklayan uzman, Türkiye’nin deprem kuşağında bir ülke olduğunu açıkladı.

ANADOLU VE ARAP LEVHASI ARASINDA YAŞANDI

Türkiye’nin kuzey ve doğusunda iki büyük fay hattının olduğunu açıklayan Le Pichon, şu açıklamalarda bulundu; Anlaşılması gereken iki basit şey vardır, Doğu Anadolu fayı üstünde 7.7 şiddetindeki deprem kuzeydeki Anadolu levhalı ile güneyde yer alan Arap levhası arasında yaşandı. Bundan dolayı Anadolu ortalama olarak 4 metre batıya kaymış oldu. Yılda ortalama 6 milimetrelik bir kayma var, dedi.

İKİNCİ DEPREM TAHMİN EDİLEMEZDİ

Fransız bilim insanı Le Pichon, birinci depremin öngörülebildiğini ancak ikinci depremin çok değişik özelliklere sahip olduğunu anlattı. Elbistan ya da Ekinözü’nde yaşanan ikinci depremin ilginç ve şaşırtıcı olduğunu ifade eden uzman, 7.6 şiddetindeki depremin 10 metrelik bir harekete neden olduğunu ifade eden Le Pichon; Bu oldukça ciddi bir kayma oldu. Bu hareket çok büyük olmayan bir uzunlukta. Birinci deprem, batıda başlayıp doğuya doğru yayılma yaptı. İkinci deprem ise merkezde başlayarak yayılma sırasında iki tarafa doğru hareket etti.

AYNI YERDE AYNI BİNALAR İNŞA EDİLMEMELİ

Bu fay oldukça yavaş bir enerji birikimi yapmış, birinci depremin boşalttığı stres ikinci deprem için tetikleyici olmuş olabilir. İkinci deprem tahmin edilemez bir depremdi, dedi. Le Pichon, gelecek için şunu ifade edebileceğini söyledi; bu fay için rahat olunabilir. Elbette bu dalga batıya doğuya doğru yayılma yapabilir. Küçük depremler karşılansa bile birkaç yüzyıl rahat olun, fakat unutmamak gerekir ki aynı yere aynı binaların inşasını yapıyoruz, dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.