Çalışmalar Resmen Kanıtladı: Meditasyon, Kaygı İçin İlaç Kadar Etkili!

Çalışmalar Resmen Kanıtladı: Meditasyon, Kaygı İçin İlaç Kadar Etkili!
Yapılan yeni psikolojik araştırmalar, farkındalık meditasyonu yapmanın günde bir hap almak kadar kaygı için yararlı olduğunu gösterdi…

Anksiyete için ilaçları doğrudan meditasyonla karşılaştıran ilk çalışma, iki yöntemin semptomları azaltmada eşit derecede iyi çalıştığını ortaya koyuyor. JAMA Psychiatry dergisinde Çarşamba günü yayınlanan bulgu, kaygı ile mücadele eden insanlara ya günlük bir hapın (yan etkileri olabilir) ya da günlük bir farkındalık pratiğinin (önemli bir zaman taahhüdü gerektiren) yardımcı olabileceğini öne sürüyor.

Çalışmanın yazarı Dr. Elizabeth Hoge, Anksiyete Bozuklukları Araştırma Programı direktörü ve Washington D.C.'deki Georgetown Üniversitesi Tıp Merkezi'nde psikiyatri doçenti. Amerika Anksiyete ve Depresyon Derneği'ne göre ABD'de yaklaşık 6,8 milyon yetişkinin, yaygın anksiyete bozukluğu var ancak yarısından azı tedavi görüyor.

ÇALIŞMA ANKSİYETE TANISI KONAN 276 HASTA ÜZERİNDE GERÇEKLEŞTİRİLDİ

İki aylık çalışmaya yaygın anksiyete bozukluğu tanısı konan 276 hasta dahil edildi. Yarısına ortak bir antidepresan - essitalopram (marka adı: Lexapro) verildi ve diğer yarısı, farkındalık temelli bir stres azaltma programına katıldı.

Her iki grup da orta düzeyde iyileşme bildirdi: Tedaviden bağımsız olarak çalışmanın sonunda semptomlarda %20 azalma.

Minnesota, Rochester'daki Mayo Clinic'te psikolog olan ve yeni araştırmaya dahil olmayan Craig Sawchuk, bu tür bir yararın, kaygıyı tedavi etmek için yapılan diğer ilaç araştırmalarıyla tutarlı olduğunu söyledi. Sawchuk, "Çalışma, kaygıyı tedavi etmeye yardımcı olmak için tıp içermeyen, aynı derecede etkili alternatif seçenekler olduğunu gösteriyor" dedi.

ANTİDEPRESAN KULLANANLARDA İYİLEŞMENİN YANINDA ÇOK FAZLA YAN ETKİ GÖRÜLDÜ

Antidepresan alanlarda yan etkiler daha mı yaygındı? Katılımcıların yaklaşık %80'i uyku güçlüğü, mide bulantısı, baş ağrısı, libido azalması ve artan kaygı gibi en az bir yan etki yaşadı. Çoğu hafif kabul edildi. Farkındalık grubunda, katılımcıların yaklaşık %15'i tarafından sadece bir yan etki olarak uyuşma bildirildi.

Bununla birlikte, farkındalık programı zaman alıcıydı: Katılımcıların sekiz hafta boyunca haftada iki kez 1 – 2 saatlik grup derslerine ve ayrıca meditasyon inzivasına da bir tam gün katılmaları gerekiyordu. Ayrıca, tüm çalışma süresi boyunca her gün 45 dakika meditasyon yapmaları söylendi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.