Antarktika’da ‘Kıyamet Buzulu’ Erimeyi Hızlandırdı! Bilim İnsanları Araştırma Sonucunu Paylaştı!

Antarktika’da ‘Kıyamet Buzulu’ Erimeyi Hızlandırdı! Bilim İnsanları Araştırma Sonucunu Paylaştı!
Antarktika’da buzullar erimeye devam ediyor! Antarktika’da ‘Kıyamet Buzulu’ olarak bilinmekte olan, bilim insanları tarafından incelenen buzlun çatlaklarına sızan suyu erimesinde hızlanma olduğu paylaşıldı! İşte detaylar!

Yapılan bir habere göre, 13 ABD’li ile İngiliz bilim inşalarından oluşan ekip, 2019 sonları ile 2020 başlarından buzulda ortalama altı haftalık bir inceleme gerçekleştirdi. Bu çerçevede ‘Icefin’ olarak bilinmekte olan bir su altı robotu aracıyla sensörler ile bölgede araştırma yapıldı.

Yapılan araştırmada ise sıcak suyun yarıklara ve teras olarak bilinen başka açıklara doğru ilerleme sonucunda ortalama olarak Florida eyaleti kadar buzulda senede en az 30 metre yanal erime yaşandığı açıklandı.

BUZUL SAHANLIĞINDA GERİ ÇEKİLME

Araştırmacılar, buzuldaki yarık ile teraslar aracılığıyla erimenin Thwaites Buzulu sahanlığının çöküşünü tetikleme ihtimali olduğunu söylemekte. Araştırma ekibinde Cornell Üniversitesi’nden görev yapan Doçent Dr. Britney Schmidt, açıklamasında şunlara değindi; bu buzullarda değişim olduğunu bilmekteydik. Erimenin de devam ettiği biliyoruz. Atmosferin de ısındığını bilmekteyiz. Aynı zamanda buzulların da parçalandığını biliyorduk, cümlelerini kullandı.

DENİZ SUYU SEVİYESİ YÜKSEBİLİR

Başka bir araştırmacı ise buzulun yanı sıra buzul sahanlığında hızlı bir şekilde geri çekilme meydana geldiğini vurguladı. Thwaites Buzulu’nda rutin erimeleri sonucu senelik olarak deniz seviyesindeki yükselişin ortalama %4 yükseldiği bilinmekte. Aynı zamanda bilim insanları, Thwaites’in Batı Antartika’da doğal olarak bir baraj görevi üstlendiğini ve bu buzulun çökmesi durumunda küresel deniz suyu seviyelerinin ortalama olarak 3.5 metre yükselebileceğine dair ihtimalleri dile getirmekte.

ALTI HAFTALIK İNCELEME DERGİDE YAYINLANDI

Konuya dair yapılan araştırmanın sonuçları Nature Dergisi’nde yer aldı. Konuyu merak edip araştırma hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak isteyenler Nature dergisinden yararlanabilirler. Buzulların son durumu bu şekilde aktarıldı. Bundan sonra yapılacak olan araştırmalar ise merak içinde beklenmekte.

Antarktika’da ‘Kıyamet Buzulu’ olarak adlandırılmış buzulun, bilim insanları tarafından araştırması devam ediliyor. Buzulun çatlaklarına sızan sıcak suyu erimeye başladı. Bu sıcak suyun erime hızındaki artış ise bilim insanlarını tedirgin etmektedir. Hem ABD’li hem de İngiliz bilim insanları tarafından yapılan araştırmalar sonucu bu şekilde paylaşıldı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.