Hollywood Şokta! Efsane Aktör Bruce Willis'in Demans Hastalığının 5 Belirtisi! Demans Nedir?
ABD'li aktör Bruce Willis'in ailesi, daha önceki bilişsel durum afazi teşhisinin, demansa dönüştüğünü açıkladı. Çevrimiçi olarak paylaşılan bir güncellemede aile, ilk haberin ardından "inanılmaz sevgi taşkınlığı için en derin minnettarlığı" yaşadıklarını söyledi. Bruce Willis’in demans teşhisi almasından sonra, hastalığa dair merak daha da arttı.
Peki demans nedir? Bunama olarak da bilinen bu hastalığa daha yakından bakalım. Dementia UK'ye göre demans; kişilik, davranış, dil ve konuşma gibi şeylerden sorumlu olan beynin frontal ve temporal loblarını etkileyen bir hastalıktır. Willis'in ailesi afazi teşhisini ilk olarak geçen yıl Mart ayında açıklamıştı.
DEMANSA NEDEN OLAN ETKENLER NEDİR?
Dementia UK'ye göre, demansa hücrelere zarar veren "beyin içinde anormal protein birikimi" neden olur. Bu birikimin neden meydana geldiği bilinmemekle birlikte, teşhis konulan kişilerin yaklaşık üçte birinde genetik bir bağlantı olduğu düşünülmektedir.
Dementia UK, demansın en çok 40 ila 60 yaş arasındaki kişilerde yaygın olduğunu, ancak daha genç veya yaşlı insanları da etkileyebileceğini söyledi. Teşhisi alan Willis ise 67 yaşında. Demans, diğer bunama türleri gibi, yavaş gelişme eğiliminde gösterir ve yıllar içinde giderek daha da kötüleşir.
DEMANSIN BELİRTİLERİ NELERDİR?
İki tip demans vardır – davranışsal varyant demans ve birincil progresif afazi demans. Beynin ön loblarındaki hasardan kaynaklanan davranışsal deman, esas olarak davranış ve kişilikle ilgili sorunlara neden olur.
Progresif afazi demans ise, başın her iki tarafındaki kulaklara en yakın temporal loblarda hasar meydana geldiğinde dil sorunlarına neden olur. Alzheimer's UK, demans semptomlarının günlük hafıza kaybı gibi diğer daha yaygın bunama türlerinden "çok farklı" olduğunu söylüyor. Hastalığın erken evrelerinde birçok insanın son olayları hala hatırlayabildiğini ekliyor.
Willis'in ailesi Perşembe günü yaptıkları açıklamada, iletişimle ilgili zorlukların, oyuncunun karşı karşıya olduğu hastalığın yalnızca bir belirtisi olduğunu söyledi. Demansın ayrıca yavaş veya sert hareketler, mesane kontrolü kaybı, bağırsak kontrolü kaybı, kas zayıflığı veya yutma güçlüğü gibi fiziksel sorunlara neden olabileceğini söylüyor.
DEMANS NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Dementia UK'ye göre, demans için herhangi bir önlem veya tedavi yoktur ve genellikle "kişinin teşhisle mümkün olduğu kadar iyi yaşamasına yardımcı olacak pratik stratejilere odaklanmak" en iyisidir. Willis'in ailesi, hastalığın tedavi edilememesiyle ilgili "önümüzdeki yıllarda değişebileceğini umduğumuz bir gerçek" cümlesini kullandı.
Aktörün durumu ilerledikçe medyanın ilgisinin, demans hakkında daha fazla farkındalık yaratmak için kullanılacağını umduklarını da sözlerine eklediler.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.