Çin’den Balon Atağı: “Dünyanın En Büyük Gözetleme İmparatorluğu Amerika’dır!”

Çin’den Balon Atağı: “Dünyanın En Büyük Gözetleme İmparatorluğu Amerika’dır!”
Geçen ayın sonlarında şüpheli bir Çin gözetleme balonunun Amerikan hava sahasına girmesinden bu yana yaklaşık iki hafta geçti. O zamanlar Çin'in tepkisi uzlaşmacıdan gerilime kaydı ve şimdi Çin tamamen öfke saçıyor! İşte detaylar...

Pazartesi günü Pekin, Washington'u geçen yıldan bu yana hava sahası üzerinde "yasadışı bir şekilde" yüksek irtifa balonları uçurmakla suçladı ve ABD'yi "dünyanın en büyük gözetleme imparatorluğu" olarak nitelendirdi.

Herhangi bir ayrıntı veya kanıt olmaksızın bu kez Çin tarafından ileri sürülen gözetleme iddiası, "Çin'in hasar kontrolü yapmak için çabalamasının son örneği" olarak nitelendiren Beyaz Saray tarafından hızla reddedildi. Suçlama, Çin'in tepkisinde dikkate değer bir artışa işaret ediyor ve ilk kriz yönetimi girişimiyle taban tabana zıt duruyor. Pekin, balonun Montana üzerinde keşfedilmesinden kısa bir süre sonra nadir bir "pişmanlık" ifadesi sunarak, cihazın rotasından çıkan sivil bir araştırma hava gemisi olduğunu iddia etmişti.

ÇİN, BALON KRİZİNDEKİ UZLAŞMACI TAVRINI TAMAMEN DEĞİŞTİRDİ!

Siyasi ve diplomatik yansımalar, balon olayının Pekin'in umduğu kadar çabuk sona ermesini engelledi. Tartışmanın ABD manşetlerine ve kamuoyunun dikkatine hakim olmaya devam edeceği anlaşıldığında, Pekin'in pişmanlığı öfkeye dönüştü.

4 Şubat'ta Amerikan savaş uçaklarının balonu düşürmesinin ardından, Çin Dışişleri Bakanlığı ABD'yi "aşırı tepki vermekle" ve "uluslararası uygulamaları ciddi şekilde ihlal etmekle" suçladı. Sonraki hafta, Amerikalı yetkililer casus balonu dedikleri şey ve onun arkasındaki geniş gözetleme programı hakkında daha fazla bilgi ifşa ederken, Çin devlet medyası ABD'yi "siyasi performans sanatı" yapmakla ve Çin tehdidini "abartmakla" suçladı.

ASIL KURBAN ÇİN GİBİ DAVRANMAYA BAŞLADILAR

Şimdi, Pekin, ABD'nin balon müdahalesine ilişkin karşı iddiasıyla saldırıya geçiyor gibi görünüyor. Singapur'daki S. Rajaratnam Uluslararası Çalışmalar Okulu'nda araştırma görevlisi olan Collin Koh, Çin'in iddialarını "Washington'un suçlamalarına karşı bir tür üstünlük taslama" olarak tanımladı.

"Daha çok Pekin geçen hafta saldırgan olarak resmedilmek yerine kendisini ABD gözetiminin kurbanı olarak göstermeye çalışıyor gibi görünüyor" dedi. Pazartesi günü, bir Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü ayrıca ABD'yi Çin'e karşı yakın mesafe keşif yapmak için sık sık savaş gemileri ve uçaklar göndermekle suçladı; sözcü geçen yıl toplam 657 kez ve bu Ocak ayında Güney'de 64 kez Çin Denizi’nde ihlaller yaşadığını belirtti.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.