Neden Aşık Oluyoruz? Uzmanlardan 3 Kuvvetli Teori Geldi!

Neden Aşık Oluyoruz? Uzmanlardan 3 Kuvvetli Teori Geldi!
Aşkı ararken, aşk hayatınız için geçerli olabilecek aşırı spesifik araştırma bulgularını okumak sinir bozucu olabilir. Ama buradaki teoriler size ufak çaplı bir aydınlatma yaşatacak! İşte detaylar...

Aşkı nasıl bulacağınıza dair bir dizi bulguyu okumak, pek çoğuna sinir bozucu gelebilir. Ama böyle kuvvetli bir duyguyu neden hissettiğinizi daha önce merak etmiş miydiniz? Kalbinizi çarptıran, karnınıza ağrılar sokan o heyecanı neden yaşıyorsunuz? Uzmanlar, tüm aşık kalpler için açıkladı!

İş, aşkı bulmaya ve bir randevu ayarlamaya gelince, psikologlar Eli Finkel ve Paul Eastwick, ana hatlarıyla belirtildiği gibi, insanların neden birbirlerine romantik bir şekilde ilgi duyduklarını açıklamak için üç teori belirlediler. Neden aşık oluyoruz? İşte uzmanlardan o teoriler…

ÖDÜL TEORİSİ

Mick Jagger'ın "I Can't Get No Satisfaction" şarkısını söylediğini hatırlıyor musunuz? “Deniyor, deniyor, deniyor ve deniyor… ama tatmin olamıyorum…”

Bu anlamda, bekar insanlar Mick Jagger'a çok benziyor. Genellikle kendileri hakkında iyi hissetme (kendini geliştirme), ait olma (sosyal bağlantı) ve kendilerinin yeni veya gelişmiş bir versiyonuna dönüşme ihtiyaçları gibi temel ihtiyaçlarını karşılamalarına yardımcı olabilecek romantik bir partner ararlar.

EVRİM TEORİSİ

Erkekler ve kadınlar farklı özelliklerden etkilenir. Erkekler ve kadınlar, bir flört partnerinde aynı tercihlerin çoğunu paylaşsalar da, özellikle belirli özellikler için tercihlerinde farklılık gösterme eğilimindedirler.

Evrim teorisine göre, erkekler ve kadınlar tarihsel olarak hayatta kalma ve genlerini gelecek nesillere aktarma ile ilgili farklı baskılarla karşılaştılar. Örneğin kadınlar, geleneksel olarak doğum ve çocuk yetiştirmeye yönelik yatırımlarla ilgili zorluklarla karşı karşıyadır. Bu nedenle kadınlar, eşlerinin ailelerini desteklemesine ve savunmasına olanak tanıyan kaynaklara erişimi olan güçlü eşlere özellikle ilgi duyma eğilimindedir. Aslında, birçok kültürler arası araştırma, kadınların genellikle özellikle hırslı ve çalışkan görünen, mali açıdan istikrarlı ve kendilerinden biraz daha yaşlı olan partnerlere ilgi duyduğunu gösteriyor.

BAĞLANMA

TEORİSİ

Yaşamlarının ilk birkaç yılında çocuklar son derece önemli bir soruyu sorarlar: Aşk nasıl bir duygu? Bağlanma teorisi olarak bilinen şeyin bazı savunucularına göre, insanların romantik ilişkilerde düşünme, hissetme ve hareket etme eğilimleri, ebeveynlerinin veya birincil bakıcılarının onlara bebekken nasıl davrandığından kaynaklanmaktadır.

Ebeveynler çocuklarının ihtiyaçlarına cevap verirlerse, çocuklar da ihtiyaçlarının değerli olduğunu hissederler. Başkalarının ihtiyaçlarını karşılamalarına yardımcı olacaklarına güvenilebileceği inancını içselleştirme eğilimi taşırlar. Daha az duyarlı ebeveynleri olan çocuklar, yeterince iyi olmadıklarına inanabilir ve endişeli bir şekilde bağlı hissedebilir veya başkalarına güvenilemeyeceğine inanabilir. Onların aşk anlayışları da bu çerçevede şekillenir.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.