Deprem Çocuklarda Travmaya Neden Olabilir! Uzman İsim Çocuklar İçin Tavsiyelerde Bulundu!

Deprem Çocuklarda Travmaya Neden Olabilir! Uzman İsim Çocuklar İçin Tavsiyelerde Bulundu!
Depremi yaşayan ya da görüntülere maruz kalan çocuklarda travmalar görülebilir. Çocuklar, depremden etkilenenlerin başında gelmekte. Uzmanlar deprem sonrasında çocuklardaki değişime dikkat çekti!

Yaşanan depremler tüm ülkeyi acıya boğarken, depremden etkilenen en çok çocuklar oldu. Hem bölgede depremi yaşayanlar hem de deprem görüntüsünü gören çocuklarda travma görülebiliyor. Uzman doktorda çocuklarda kaygı bozukluğu ve depresyona kadar götüren bir süreç olabileceğini açıkladı.

Uzman Psikolog Betül Yaman, çocuklar için deprem sonrasından saldırgan hareketeler, uykuda bozukluk, yeme alışkanlığının değişmesi, bebeksi davranışla, içe kapanması, neden olmayan mide bulantısı, karında ağrı olabileceğini açıkladı.

ÇOCUKLAR VE GENÇLER ÇOK ETKİLENDİ

Doğal afetlerin etkisine değinen Yaman şu açıklamada bulundu; aniden yaşanan doğal afetler dünyaya olan inancımızı sarsar. Doğal afetlerde tahmin edilemez pek çok mal ve can kaybıyla sonuçlanır. Travmatik olaydan sonra verilen tepkiler sadece afeti yaşamış olanları değil aynı zamanda ailelerinde, yakınlarından ve sosyal medya üzerinden maruz kalan kimselerde de ortaya çıkabilir, dedi.

Aynı zamanda çocukların ve gençlerin depremden en çok etkilenen kitle olduğunu ifade eden Yaman, çocukla ve gençler hem mizaçları hem de önceki yaşantılarına bağlı olarak tepkileri değişmektedir. Deprem, henüz soyut düşünemeyen çocuklar için endişe kaynağı olabilir, ölüm ve doğal afetle ilgili açıklama yaparken, yaş kriteri göz önünde bulundurulmalıdır, açıklaması yaptı.

KAYGI BOZUKLUĞU OLABİLİR

Çocukluk döneminde yaşanan doğal afetlerin meydana getirdiği travmanın etkilerine göre kaygı bozukluğu ve depresyona kadar götüren bir süreç görülebilir. Çocuklar ve gençlerde zaman içerisinde, huzursuzluk, davranışlarda değişiklik, uyku ve beslenmede değişiklik, parmakları emme ve tırnak yeme, mide bulantısı ve karın ağrısı gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Bu tepkilerin ortaya çıkması beklenen olağan tepkiler olmaktadır.

AİLELER NE YAPMALI?

Uzm. Psk. Betül Yaman, aileleri içinde birtakım tavsiyelerde bulundu. Çocuklar için belirsizlik ve bilinmezliğin bir kaygı durumu oluşturduğunu, ailelerin çocukların yaşını göz önünden bulundurarak gerekli açıklamayı yapmasını istedi.  Yaşı daha büyük olan çocuklar içinde daha bilgi ağırlıklı yöntemlerle açıklama yapılabileceğini ifade etti.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.