Bakanlık incelemelerini tamamladı; Gaziantep’teki yapıların son durumu ortaya çıktı! Hasar tespit sorgulamayı tek tıkla yapabilirsiniz! İşte ekran

Bakanlık incelemelerini tamamladı; Gaziantep’teki yapıların son durumu ortaya çıktı! Hasar tespit sorgulamayı tek tıkla yapabilirsiniz! İşte ekran
Deprem sonrasında hasar tespiti sorgulamak isteyen vatandaşlar için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan açıklama geldi. Bakanlık aynı zamanda eşya tahliyesinin yapılabileceği yapıları da açıkladı.

Türkiye’yi yasa boğan iki büyük depremin ardından; yapıların incelenmesine ilişkin süreç de tamamlandı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yapıların kontrolüne ilişkin son bilgiyi verirken; vatandaşlar ise, hasar tespit sorgulama işleminin nasıl yapılacağını merak etmeye başladı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un açıkladığı hasar tespit çalışmalarının geldiği son noktaya ilişkin bilgi geçtiğimiz gün verildi. Bakan Kurum, açıklamasında; “Türkiye genelinde ( Kahramanmaraş merkezli depremler) 12 bin 141 bina ve 66 bin 58 bağımsız bölümün yıkık veya ağır hasarlı olduğunu tespit ettik. 10 ilimizde eş zamanlı olarak Cumhuriyet tarihinin en büyük afet konut seferberliğini başlatmış olacağız” ifadelerini kullandı. Ardından hasar tespiti sorgulama işleme için Bakan Kurum, vatandaşları e-Devlet Kapısı’na yönlendirdi. İşte detaylar…

HASAR TESPİTİ E-DEVLET’TEN SORGULANABİLİYOR

Bakan Murat Kurum’un açıklamasının ardından hasar tespitinin nasıl görülebileceği merak konusu haline geldi. Bu kapsamda internet üzerinden hasar tespitini görmeye izin veren Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, T.C. Kimlik Numaraları ile giriş yapılan e-Devlet Kapısı hizmetlerinden biri olan ‘Hasar Tespit’ sorgulamasının gerçekleştirilebileceğini bildirdi. Mimar ve mühendislerden oluşan teknik heyet tarafından hasarsız, az, orta, ağır veya yıkık olarak sınıflandırılan binalar, kişilerin e-Devlet Kapısı’na işlendi.

BİNALARIN HASAR TESPİTİNE GÖRE TAHLİYESİ YAPILACAK

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, hasarsız olan binaların kullanımına izin verirken; az hasarlı binaların kullanımında herhangi bir sıkıntı görmese de hasarların giderilmesini öneriyor. Deprem nedeniyle binanın duvarlarındaki yarıklar ile taşıyıcı elemanlardaki ince çatlakların olduğu binalara orta hasarlı binalar diyen bakanlık, bu binaların onarımdan önce kullanılmasına izin vermese de eşyaların tahliyesi izin zaman tanıyor.

Ağır hasarlı binalar, deprem nedeniyle binanın taşıyıcı elemanlarındaki geniş ve yaygın kesme kırılmalarının ya da ayrılmaların olduğu binalar olarak tanımlanıyor. Bu binaların kullanımına izin vermeyen bakanlık, eşyaların tahliyesini ise binanın durumuna göre vinç yardımı ile gerçekleştirebiliyor. Acil yıkılacak binalar ise, bakanlığın kullanımını tavsiye etmediği gibi girilmesini de tavsiye etmediği kadar çok hasar almış binalar oluyor. Bu binalardan hiçbir şekilde eşya tahliyesi gerçekleştirilmiyor ve bu binalar kontrollü bir şekilde yıkılıyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.