Binalar İçin Dayanıklılık Testi Aramaları Başladı! Peki Sizin Binanız Depreme Dayanıklı Mı?
7,7 ve 7,6 büyüklüğünde meydana gelen Kahramanmaraş depremlerinin ardından binlerce bina yıkıldı. On ilimizi etkileyen depremlerde, binlerce vatandaşımız yıkılan binaların enkazında hayatını kaybetti. Yaşanan büyük depremin ardından, beklenen büyük İstanbul depreminin paniği herkesi sardı. Ülke genelinde hemen hemen herkes, oturduğu binadan şüphelenmeye başladı.
Depremin neden olduğu korku ve panik durumu tüm ülkede hakim. Vatandaşlar, oturdukları evlerin depreme ne kadar dayanıklı olduğu konusunda endişeli. Birçok kişi, oturduğu binanın depreme karşı ne kadar dayanıklı olup olmadığı konusunda nereye başvuracağını araştırmaya başladı.
YENİ FAY HATTI HARİTASI YAYINLANDI
Milyonlarca kişi, oturduğu evin altında fay hattı olup olmadığını merak ediyor. Aynı zamanda, yaşanılan binaların da deprem karşısında ne kadar sağlam olduğuna dair büyük merak ve endişe insanları sardı. Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü ile Acil Durum Yönetim Başkanlığı bünyesinde hizmete sunulan ve yenilenmiş olan diri fay hattı haritaları, vatandaşların erişimine açık. Bu haritalar aracılığı ile ikamet edilen konutların altında herhangi bir fay hattı olup olmadığını kontrol edilebilinir.
BİNA ZEMİNİ ÇOK ÖNEMLİ
Vatandaşlar, oturdukları binaların depreme karşı dayanıklı olup olmadığının analiz edilmesi için bulundukları il ve ilçelerdeki belediyelere, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerine ve kaymakamlara başvuru yapabilmektedir. Bunların yanı sıra, herhangi bir özel şirket çağrılarak da binadan gerekli numunelerin alınmasını ve binaların deprem dayanıklılık testlerinin yapılması istenebilir. Deprem dayanıklılık testinde genellikle yapının beton ve demir kalitesi, kolon-kiriş sistemi gibi özelliklerinin iyi olmasının yeterli olduğuna dair yanlış bir kanı var. Bu unsurlar yönetmeliğe uygun şekilde yapılmış olsa dahi, binanın zemin özelliklerinin uygun şekilde inşa edilmemesi, binaların deprem karşısında yıkılma riskinin olduğunu göstermektedir. Binaların depreme karşı dayanıklılık testini yapacak olan kurum ya da özel şirketlerden mutlaka zemin özelliklerinin de kontrol edilmesi istenmelidir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.