Raylı Sistem Binalar Nasıl Olur? Deprem İzolatörü Ne İşe Yarar? İşte Deprem Sonrasında Gündeme Gelenler!
Kahramanmaraş’ta yaşanan depremlerden sonra büyük yıkımlar yaşandı. Civar 10 ilde de etkili olan depremler sonrasında yeni birçok kavram ve konu da gündeme geldi.
Binlerce vatandaşın yaşamını yitirdiği depremlerden sonra binaların ve yapıların daha güvenli nasıl olacağı konusu gündeme geldi. Deprem izolatörü ve raylı sistem bina konusu da merak edilenler arasında yer aldı.
DEPREM İZOLATÖRÜ NEDİR?
Yapıya uygun olan kata yada zeminde yer almakta olan kolonlara yerleştirilen yatay bir şekilde hareket eden, sismik izolatörler, depremin şiddetinin azaltılmasına yardımcı olmaktadır. Depremler sonrasında gündeme gelen deprem izolatörünün ne olduğu merak ediliyordu.
Yapıda uygun görülmüş olan kata, kolonlara yada betonarme perdelere yerleştirilmiş olan sistemlerle deprem ile yapı arasındaki direkt temas kesilmiş olmaktadır.
RAYLI SİSTEM BİNA NASIL OLMAKTADIR?
Japonya’da oldukça sık bir şekilde kullanımı olan raylı sitemli binalar, Kahramanmaraş’ta meydana gelen acı depremlerden sonra bir kez daha ülke gündemine geldi. Raylı sistemli olan binalar, rayların üstüne inşa edilmektedir. Deprem sırasında ise binalar, yer kabuğundan bağımsız olarak ray üzerinde hareketli olmaktadır. Bu sayede, bina ray üstünde sağa ve sola doğru sallanırken sallantının şiddeti de azalmış olmaktadır.
SİSMİK İZOLATÖRLER NE İŞE YARAR?
Sismik izolatörler, sarsıntı yoğunluğunu %80’e kadar azaltmaya yararlar. Kimyasallar, pas, nem ya da güneş ışınlara gibi yıpratıcı olan durumlara karşı da korunaklı ve ortalama 60 sene kullanılmaktadır.
Ayrıca sismik izolasyon yönetiminde amaç zemin ile yapının tabanı arasında ki esnek olan enerji elemanlarını yerleştirip zeminden yapıya doğru aktarılan deprem kuvvetlerinin etkisini azaltmaktadır.
Yaşanan oldukça büyük etkili depremler sonrasında, gündeme gelenler bu şekilde açıklanmış olmaktadır. Alınacak tedbirler ve önlemler hayati önem taşımaktadır. Bu süreçten sonra bölge ve tüm ülkede nasıl önlemlerin alınacağı ise merak edilmekte.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.