Kimler Kan Bağışı Yapabilir? Hangi Durumlarda Kan Bağışı Kabul Edilmez? İşte Tüm Detaylar…

Kimler Kan Bağışı Yapabilir? Hangi Durumlarda Kan Bağışı Kabul Edilmez? İşte Tüm Detaylar…
Kahramanmaraş depreminin altıncı günü yaşanırken, enkaz altından yaralı olarak kurtarılan vatandaşlarımızın sayısı da artmaya devam ediyor. Yaralı vatandaşlarımız için ise, deprem bölgelerinde kan ihtiyacı da giderek artıyor. İşte detaylar...

Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen 7,7 büyüklüğündeki depremin ardından yine Kahramanmaraş’ta 7,6 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldi. Yaşanan iki büyük depremin etkileri on ilimizde etkili oldu. Birçok binanın yıkılmasına neden olan depremlerde, vatandaşlarımızın bir çoğu maalesef hayatını kaybetti. Enkaz altından yaralı olarak kurtarılan vatandaşlarımız ise, ilk olarak deprem bölgesindeki ekipler tarafından tedavi ediliyor. Bu aşamada, depremden yaralı olarak kurtarılan vatandaşlarımız için kan ihtiyaçları da giderek artıyor.

KAN VEREBİLME ŞARTLARI ARAŞTIRLMAYA DEVAM EDİYOR

Tüm ülkenin ve hatta dünyanın seferber olduğu depremde, insanlar deprem bölgesindeki vatandaşlarımıza yardım edebilmek için ellerinden gelen imkanlar çerçevesinde yardımlarını yapmaya devam ediyor. Birçok vatandaşımız, yaralı depremzedelerimize yardım edebilmek için Kızılay’a ait kan verme merkezlerine akın etti. Kan bağışında bulunmak isteyen kişiler tarafından, kimlerin kan verebileceği ve kimlerin kan veremeyeceği araştırılmaya başlandı.

KAN VEREBİLMEK İÇİN ON SEKİZ YAŞINI DOLDURMAK GEREKİYOR

Kan verebilecek kişilerin ilk olarak on sekiz yaşını doldurmuş ve on dokuz yaşından da gün almış olması gerekiyor. Kan verecek kişinin 66 yaşına gelmemiş olması gerekiyor. Aynı zamanda, ilk kez kan bağışı yapacak kişilerin de 60 yaşını doldurmamış olması gerekmektedir. Kişilerin vücut ağırlığının 50 kg’ın üzerinde olması da kan bağışı için aranan şartlar arasında yer almaktadır. Kan verecek kişilerin son bir yıl içerisinde ameliyat olmamış olmaması, dövme ya da piercing yaptırmamış olması, akupunktur gibi uygulamalar da yaptırmamış olması gerekmektedir. Kan verebilmek için herhangi bir bulaşıcı hastalığa sahip olamamakta aranan şartlar arasında yer almaktadır.

KESİNLİKE KAN BAĞIŞI Y

APAMAYACAK KİŞİLER

Bazı kişilerin sağlık öyküleri, o kişilerin hayatları boyunca kan bağışı yapmasına müsaade etmemektedir. Hepatit B, Hepatit C ve AIDS gibi hastalık geçmişi olanlar, otoimmün hastalıklara sahip olanlar, epilepsi hastası olanlar, kronik bronşit hastası olanlar, doku ya da organ nakli olmuş kişiler, kanama eğilimine sahip kişiler, kalp hastalıklarına sahip olan kişiler, kronik böbrek yetmezliği, karaciğer yetmezliği ya da siroz hastası olan kişiler ve diyabet nedeni ile insülin kullanan kişiler, kan bağışında kesinlikle bulunamamaktadır.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.