Günlük İçilmesi Gereken Su Miktarı Ne Kadar? Yeterli Su Tüketilmezse Vücut Nasıl Tepki Verir?
Vücutta olan su dengesi, yani organlarımızın görevlerini eksiksiz bir şekilde yerine getirmesi adına ihtiyaçları olan su; fiziksel aktiviteler, beslenme, yaş, çevre gibi faktörlere göre değişiklik gösterir.
Eğer gereğinden az su içerseniz dehidrasyona yani susuz kalmaya yol açabilir. Toplam da ki su ihtiyacının %20-30’unu yiyecekler, geri kalan %70-80’ini ise içecekler ile sağlanır. Susama hissi ise vücuttan %1-2 oranında su kaybı olduğunda meydana gelir.
GÜNLÜK SU İHTİYACI
Su ihtiyacı kişiden kişiye değişir. Günlük olan su ihtiyacınızı vücut ağırlığınızı (kg) 30 ml ile çarpın ve ortaya çıkanı günlük su ihtiyacınız olarak belirleyin. Eğer idrar renginiz koyu ise günlük su ihtiyacınızı almadınız demektir.
Eğer yetersiz su tüketimi yaparsanız, baş ağrısı, halsizlik, bilinç bulanıklığı gibi sonuçlar ortaya çıkar. Yetişkin birinin vücudunun ortalama olarak %60’sı sudan meydana gelir.
KİM NE KADAR SU İÇMELİ?
Bebeklerin il 6 ay kadar anne sütü alması gereklidir. Anne sütü pek çok ihtiyacı karşıladığı gibi su ihtiyacını da giderir. İlk 6 aydan sonra ise katı gıda ihtiyacı ortaya çıkar, artık su gereksinimi de başlar.
Çocuklar içinse hayatları içinde, okulda, sıcak havalarda su içmek için teşvik yapılmalıdır. Ateş gibi susuzluğa neden olacak hastalıklar durumunda da çocuğun su tüketimi arttırılmalıdır.
Yaş ilerlemesine bağlı olarak ise vücutta bulunan su miktarı düşer, susma hissinde azalma meydana gelir. Bunama, zayıflık, enfeksiyon gibi durumlar su tüketimini etkileme durumu vardır.
AZ SU İÇTİĞİNİZİ GÖSTEREN İŞARETLER
Ağızda kuruluk, yeterince su içmediğinizi gösteren en net göstergedir.
Koyu idrar da vücutta yeteri kadar su olmadığının habercisidir.
Kuru deri, eğer yeterli miktarda su içmiyorsanız en iyi nemlendirici ürünler bile cildiniz için işe yaramayabilir.
Kabızlık, gün içerisinde en az 2 litre su içerek yavaşlamış olan metabolizmanızı harekete geçirir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.