Kadınların Neden Daha Çok Ev İşi Yaptığı Açıklandı: Meğer Erkekler Göremiyormuş
Kimse ev işi yapmaktan özellikle hoşlanmaz ama ne yazık ki, evi düzenli ve mutlu tutmak istiyorsanız yapılması gerekiyor! Çoğu çift, işleri eşit bir şekilde bölmeyi deneyecek ve potansiyel olarak birbirlerine diğerinin pek hoşlanmadığı görevler atayacak, eh bu işler böyledir! Fakat bu paylaşımda işlerin neden daha çok kadınlara kaldığıyla ilgili bir araştırma yapıldı: Meğer erkekler göremiyormuş!
Erkekler dağınıklığı fark edemiyor
Bazen kadınlar yükün daha fazlasını üstleniyormuş gibi hissedebilirler ve Cambridge Üniversitesi'nden araştırmacılar Tom McClelland ve Paulina Sliwa'nın ortaya koyduğu gibi, durumun pekâlâ böyle olabileceği ortaya çıktı. İkili, erkeklerin evlerini kadınlardan çok farklı gördüklerini ortaya koyan eşitsiz ev içi işgücüne ilişkin son çalışmalarının sonuçlarını paylaştı.
Araştırma, kadınların çöplerin biriktiğini, kirli bulaşıkların lavabonun etrafında toplandığını ve yemek kutusunun taştığını gördüklerini ve bu konuda bir şeyler yapmak istediklerini, erkeklerin ise genellikle dağınıklığı "fiziksel olarak göremediklerini" ve sadece “evdeki yaşanmışlık” olarak tanımladıklarını açıkladı.
Araştırma, ev içi emeği eşit düzeye getirmek için yapılıyor
McClelland ve Sliwa'nın yayınlanan 'Cinsiyete dayalı satın alma algısı ve eşit olmayan ev içi emek' başlıklı çalışması, ilişkilerdeki kadın ve erkeklerin, evlerindeki dağınıklığa baktıklarında farklı eylem olasılıklarını görmek üzere toplum tarafından eğitildiklerini öne sürüyor.
Araştırma, görevlerin daha eşit bir şekilde paylaşılıp paylaşılmadığını görmek için Covid kısıtlamaları sırasında yapıldı.
Kadınlar bunun için eğitilmiş
The Conversation web sitesinde yayınlanan bir yazıda McClelland ve Sliwa şunları açıkladı: "Son araştırmamızın sonuçları, erkeklerin ve kadınların evlerindeki dağınıklığa baktıklarında farklı eylem olasılıklarını görmek üzere toplum tarafından eğitildiklerini gösteriyor. Bu içgörünün yardımcı olabileceğine inanıyoruz. Çiftler bazen ev işlerini daha eşit bir şekilde paylaşıyor, ancak sorunun temel nedenlerini anlamak önemlidir.
"Psikolojideki 'affordance teorisi' adlı bir kavrama göre, nesnelere ve durumlara baktığımızda eylem olasılıkları görürüz. Bir elmaya baktığınızda onu sadece kırmızı ve parlak olarak değil, yenilebilir olarak görürsünüz. İşte tam da bununla ilgili.” diyen uzman, bir dağınıklığa baktığında da kadın ve erkeğin dağınıklığa baktığında farklı eylem olasılıklarının harekete geçtiğini kaydetti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.