Uzmandan Uyarı Geldi! Deprem Anında Bunlara Dikkat Etmek Hayatta Kalmayı Kolaylaştırıyor!

Uzmandan Uyarı Geldi! Deprem Anında Bunlara Dikkat Etmek Hayatta Kalmayı Kolaylaştırıyor!
Yaşanılan deprem sonrasında kaygılar artmaya devam ediyor. Uzmanlar olası depremlerin etkisini en aza indirebilmek için deprem çantasının önemine vurgu yapıyor. İşte deprem anından dikkat edilecekler! İşte detaylar...

Kahramanmaraş ve civar illerde yaşanılan deprem sonrası arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. Deprem sonrasında ise pek çok kaygı ve korku meydana geldi. Olası bir deprem anından neler yapılmalı, enkaz altında nelerden kaçınılmalı?

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Abdullah Serdar Fenercioğlu, deprem sonrasından insanları artçı depremlerden korunmak amacıyla yada evlerinin hasar almasından dolayı tesis edilecek bir yer bulana kadar sokakta kalma durumunun olabileceğini söyledi.

HİPOTERMİ İÇİN DİKKAT

Uzm. Dr. Fenercioğlu, kış mevsiminde olmamızdan kaynaklı, depremzedeler için en önemli konunun hipotermi olduğunu söyledi. Vücut ısısının 35 derece altına inmesine hipotermi denilmekte. Bu durumda kalp ve diğer pek çok organ normal çalışamaz. Depremzedeler için ısıtıcı, battaniye, termal kıyafetler oldukça önemli oluyor. Depremzedelerin bir şok halinde oldukları unutulmamalı. Onlar için beslenmeden barınmaya kadar organize bir şekilde destek olunmalıdır.

YAŞAM ÜÇGENİ

Deprem anında enkaz ve göçük altında kalan insanların deprem uzmanlarının  da anlattığı gibi yaşam üçgenlerine sığınması gerekli. Aslında yaşam üçgeni denilen şey, deprem anından güvenli nesnelerin arkasına sığınmak demektir. Beklerken ellerimizi ve ayaklarımızı kan dolaşımın sağlamak için mükün mertebe olduğu kadar hareket ettirmek gerekli. Eğer kanamamız varsa elimizde kanayan yere tampon yapalım.

AĞRIYAN YER SABİT TUTULMALI

Aynı zamanda bol sıvı tüketmek gerektiğinden beslenme açısından da daha çok enerji veren karbonhidrat içerikli besinlere öncelik verilmelidir. Kolda ya da bacakta bir kırık da şiddetli bir ağrı olursa hareket ettirmemek oldukça önemlidir. Ağrı olan yeri sabit tutmak ve pozisyonu korumak oldukça önemlidir.

Solunum sorunu olan hastanın akciğer yaralanması olabileceğinin göz önüne alınmasını da sözlerine ekleyen Uzm. Dr. Fenercioğlu, göğüs duvarına baskı yapılmamalıdır, var ise oksijen desteği yapılmalıdır dedi.

Mutlaka deprem çantası olması gerektiğini söyleyen Fenercioğlu, bir şişe su, bir pamuk, gazlı bezin çantada bulunması gerektiğini açıkladı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.