Deprem sonrası Borsa İstanbul’da kayıplar artmaya başlamıştı! SPK devreye girdi; işlemler durduruldu! İlk açıklama KAP’tan geldi

Deprem sonrası Borsa İstanbul’da kayıplar artmaya başlamıştı! SPK devreye girdi; işlemler durduruldu! İlk açıklama KAP’tan geldi
Depremin hemen ardından Borsa İstanbul’da dün yaşanan kayıpların artmasını engellemek için harekete geçen SPK, tedbir amaçlı aldığı kararları KAP’a bildirdi. Açıklama az önce KAP’tan geldi.

Kahramanmaraş’ta gerçekleşen ve tam 10 ili etkileyen depremin manevi acısı tarif edilemezken; maddi hasarı da ortaya çıkmaya başladı. Özellikle depremin ilk ve ikinci gününde yaşanan Borsa İstanbul’daki kayıplar Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) önlem almasını beraberinde getirdi. İlan edilen olağanüstü hali (OHAL) de göz önüne alan SPK, borsadaki sert düşüşler gerekçesiyle aracı kurumlar ile toplantı yaptığı. SPK’nın aldığı tedbirler ise az önce duyuruldu.

Brüt takas uygulanması, Varlık Fonu’nun hisse geri alımı yapması, şirketlerin geri alımlarının desteklenmesi ve Borsa İstanbul’un hafta sonuna kadar işleme kapatılması konularının tartışmaya açıldığı SPK toplantısından çıkan kararlar Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) bildirildi. KAP ise, Borsa İstanbul için alınan SPK kararlarını az öne kamuoyu ile paylaştı.

KAP’TAN AÇIKLAMA GELDİ

SPK’nın toplantısından Borsa İstanbul'un Endekse Bağlı Devre Kesici Sistemi'nin devreye girmesi kararı çıktı. Deprem sonrası Borsa İstanbul’da yaşanabilecek dalgalanmalar karşısında küçük yatırımcıyı koruyabilmek adına harekete geçen SPK, aldığı kararı KAP’a bildirdi. KAP ise bugün gerçekleştirdiği açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Saat 10.12.01 itibarıyla Endekse Bağlı Devre Kesici Sistemi Devreye girmiştir. Borsamız Pay Piyasasındaki tüm sıralarda, Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasasında işlem gören pay ve pay endekslerine dayalı sözleşmelerde ve Borçlanma Araçları Piyasası Pay Repo Pazarı’nda işlemler geçici olarak durdurulmuştur.”

DEPREM BORSAYI NASIL ETKİLEYECEK?

Deprem sonrası ekonomik kaygılar da baş göstermeye başladı. Daha önce 17 Ağustos 1999 depreminden sonra ilan edilen OHAL, Borsa İstanbul’un 9 gün boyunca işleme kapatılmasını beraberinde getirmişti. Türkiye ekonomisinin yüzde 50’sinin depremden etkilendiği 99 Marmara Depremi’ndeki etkisinin aynısını beklemeyen uzmanlar, Kahramanmaraş Depremi’nin etkilerine ilişkin şu öngörülerde bulundu:

“Volatilitenin yüksek olduğu bir dönemde yaşanan bu elim felaket sürecinde düzenleyici kurumların etkin hamleler alamamış olması yatırımcılarda ciddi bir güven kaybı yaratmış durumda. Yatırımcılar açısından oldukça sıkıntı yaratan bu tablo birçok platformda borsa kapatılsın söylemleriyle tepki çekerken, düzenleyici kurumlardan ise bu yönde bir adım gelmedi.”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.