Deprem Ruh Hastalıklarına Yol Açabilir! Uzmandan, Deprem Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler!

Deprem Ruh Hastalıklarına Yol Açabilir! Uzmandan, Deprem Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler!
Uzmanlar uyardı! Deprem sonrasına birçok ruhsal hastalık ortaya çıkabilir. Hem depremzedeler hem de depremi uzaktan takip edenlerde zaman içerisin ruhsal sorunlar baş gösterebilir! İşte detaylar...

Kahramanmaraş’ta yaşanan deprem sonrasında birçok kişi derinden etkilendi. Bir yanda devam eden olumsuz hava koşulları bir yanda süren aram kurtarma çalışmaları. Bu durum birçok kişi için yıpratıcı olmaya başladı.

Depremin ruh sağlığında derin etkiler bırakacağını açıklayan Psikiyatri Uzmanı Prof. D. Umut Mert Aksoy, üzücü, sarsıcı ve travmatik bir yaşam olayı olan deprem, öngörülemez ve tehdit edici oluşu nedeniyle ruh sağlığı için oldukça travmatik bir deneyim olduğunu söyledi.

AFET YÖNETİMİ HAKKINDA FARKINDALIK

Hem bireyde hem de toplumda fiziksel, ekonomik ve sosyal kayıplara neden olan deprem, psikolojik olarak da etkenlerinin fazla olduğu bir durum. Prof. Dr. Aksoy, afetler ve afet yönetimi konusunda eğitim, öğretim, hazırlık ve planlama ile zararın azaltılmasına yönelik çalışmaların önemine dikkat çekti.

Prof. Dr. Aksoy, sağ kalım suçluluğu, bu alanda çalışan ruh sağlığı çalışanlarınca uzunca bir süre öncesinde tanımlandığını söyledi. Sağ kalım suçluluğu olumsuz durumu beraber yaşadığımı ama kaybettiğimiz yakınlarımıza karşı duymuş olduğumu bir yas tepkisinin devamı olduğunu söyledi.

ÇOCUKLARI GÖRÜNTÜLERDEN UZAK TUTUN

Deprem korkusunun önüne davranışçı terapiler ve ilaç tedavisi ile baş edileceğini açıklayan Prof. Dr. Aksoy, çocuklar için de uyarılarda bulundu. Televizyondaki görüntülerden uzak tutulması gerektiğini ifade ederken bu görüntülere maruz kalmaması gerektiğini söyledi.

Prof. Dr. Aksoy, depremden sonra meydana gelebilecek aşırı korku, ne yaptığını bilemez bir hal, duyguları hissedememek, tepki verememe, otomatik hareket etme gibi durumların da yaşanabileceğini aktardı. Eğer bu yakınmalar zaman içinde azalmazsa da ruh sağlığı uzmanına başvurulması gerektiğini söyledi.

ÇOCUKLAR KENDİLERİNİ İFADE ETSİNLER

Aynı zamanda yaşanılan olaylar için duygu durumunu ifade edilmesinden kaçınılmaması gerektiğini açıklayan doktor, üzüntülerinizi bastırmayın dedi. Çocuklar için onların kendilerini ifade etmesini sağlayın tavsiyesinde bulunan doktor, çocukların yaşadıklarını anlatma konusunda yüreklendirmeye davet edin diyerek konu hakkında tavsiyelerde ve yorumlarda bulundu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.