Emsal Niteliğinde Dava! İzinsiz Bilgisayar İncelemesine Mahkeme Engeli!

Emsal Niteliğinde Dava! İzinsiz Bilgisayar İncelemesine Mahkeme Engeli!
Bursa’da yaşanan bir olayın mahkemeye taşınması, gelişebilecek diğer davalara örnek niteliği oluşturdu. İşçinin, iş veren tarafından bilgisayarının izinsiz bir şekilde incelenmesi neticesinde, işine son verilmesi, işçinin mahkemeye gitmesi ile farklı bir boyut kazandı. İşte detaylar...

Bursa’da yaşanan olayda işçinin onayı alınmadan, iş veren tarafından incelenen bilgisayarın ardından işçi, iş vereni tarafından kovuldu. Kovulan işçi Bursa Bölge Adliye Mahkemesi 3. Hukuk Dairesi tarafınca haklı bulundu. Bursa Bölge Adliye Mahkemesi 3. Hukuk Dairesi, işçinin kullandığı bilgisayarının inceleneceği konusunda bilgilendirilmemesi ve rızası dışında incelenmesi neticesinde hukuka aykırı yolla elde edilen bilgilerin haklı fesih gerekçesi yapılamayacağına hükmetti.

İZİNSİZ BİLGİSAYAR İNCELEMESİ KANUNA AYKIRI

İş verenler tarafından personellere temin edilen bilgisayarların, işçiye sorulmadan ve işçinin onayı alınmadan incelenmesi kanuna ayrı bulundu. Teknolojinin gelişmesi ile işçilerin elektronik ortamda izlenmesi, e-postalarının kontrol edilmesi ya da farklı donanımlar ile işçinin takip işlemlerinin gerçekleştirilmesi artık çok kolay bir hal aldı. Bunların işverenler tarafından yapılmasında ise, herhangi bir engel bulunmuyor. Ancak, yapılacak bu incelemeler için iş verenlerin, işçilere bilgi vermesi gerekmektedir.

İŞÇİ TAZMİNATSIZ KOVULDU

Bursa’da yaşanan olayda, işçinin bilgisi ve rızası olmadan incelenen bilgisayarda yer alan yazışmalar nedeni ile işçi, tazminat hakkı verilmeden işten kovuldu. Bu olayın ardından işçi, hakkını aramak için mahkeme yoluna başvurdu. İşçi mahkemeye, yapılan işlemin yasal olmadığını belirtti. İş Mahkemesi ise, davacının haklı sebeple kovulduğuna hükmetti. Davacı işçi verilen kararı istinafa götürdü. Bursa Bölge Adliye Mahkemesi 3. Hukuk dairesi, emsal nitelikte bir karara imza attı. İşçinin, kullandığı bilgisayarının inceleneceği konusunda bilgilendirilmemesi ve rızası dışında incelenmesi neticesinde hukuka aykırı yolla elde edilen bilgilerin haklı fesih gerekçesi yapılamayacağına hükmetti. Bursa Bölge Adliye Mahkemesi 3. Hukuk Dairesi, İş Mahkemesi kararını bozdu. İş veren tarafından yapılan bu işlemler neticesinde hakkını arayan işçi haklı bulundu. Bursa Bölge Adliye Mahkemesi 3. Hukuk Dairesi’nin vermiş olduğu karar ise, İşçi Mahkemesi’nin karanın bozulmasına ve benzer davaların nasıl sonuçlanacağına dair örnek oluşturmuş oldu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.