Kuzey Kore, Propaganda İçin 11 Yaşındaki Kıza Youtube Kanalı Açtı!

Kuzey Kore, Propaganda İçin 11 Yaşındaki Kıza Youtube Kanalı Açtı!
Kuzey Koreli 11 yaşındaki kızın Youtube kanalı tüm dünyada tartışma yarattı! İnternetin yasak olduğu ve dış dünyaya tamamen kapalı olan ülkede küçük bir kızın Youtube kanalı açması hakkında çarpıcı bir iddia ortaya atıldı…

İnternet yasak, yurtdışına çıkmak yasak, belli saç kesimlerinin dışına dahi çıkmak yasak… Yasaklar ülkesi Kuzey Kore’de 11 yaşında bir kız Youtube kanalı açınca dünya şaşkınlığa uğradı. Küçük kız açtığı kanalda ülkesinin abur cuburlarını tadıyor, çikolata yiyor ve tüm dünyaya dünyanın en izole ve ketum ülkesi Kuzey Kore’den sesleniyor. Peki ama nasıl?

Kuzey Kore’nin Youtube propagandası

Youtube’da dört dakikalık bir video, 41.000'den fazla kez görüntülendi, ancak bu sıradan bir vlog değil. Kendisine YuMi diyen kadın, belki de dünyanın en izole ve ketum ülkesi olan Kuzey Kore'de yaşıyor.

Geçen Haziran'da açtığı YouTube kanalı, son bir veya iki yılda internette ortaya çıkan ve Kuzey Korelilerin günlük hayatlarını paylaştığını iddia ettiği birkaç sosyal medya hesabından biri.

Ancak uzmanlar, bu videolarda her şeyin göründüğü gibi olmadığını söylüyor. Kuzey Kore lideri Kim Jong Un'un diktatörlüğü altında yoksullaştırılmış milyonlar göz önünde bulundurulduğunda, bu Youtube kanalı suni bir profil çiziyor.

İnternetin yasak olduğu ülkede, küçük bir kız nasıl Youtube kanalı açtı?

YuMi ve benzerlerinin muhtemelen üst düzey yetkililerle akraba olduğu düşünülüyor ve bu kanallar üzerinden ülkenin itibarının düzeltilmeye çalışıldığı iddia ediliyor. Uzmanlar, 11 yaşındaki kızın Youtube kanalı üzerinden, ülkeye turist çekilmeye çalışıldığını da belirtiyor.

Kuzey Kore İnsan Hakları Veritabanı Merkezi'nde araştırmacı olan Park Seong-cheol, YuMi'nin videolarının Kuzey Kore hükümeti tarafından yazılan "iyi hazırlanmış bir oyun gibi göründüğünü" söyledi.

Onlarca yıldır Kuzey Kore, ifade özgürlüğü, serbest dolaşım ve bilgiye erişim üzerindeki sıkı kısıtlamalarla dünyanın geri kalanından çok daha dezavantajlı konumda.

Kuzey Kore’nin kasvetli insan hakları sicili Birleşmiş Milletler tarafından defalarca eleştirildi. İnternet kullanımının büyük ölçüde yasak olduğu ülkede 11 yaşında bir kızın nasıl Youtube kanalı açtığı merak konusu oldu. Ülkede, izin verilmeyen dizilerin izlenmesine bile ağır hapis cezaları veriliyor.

Dış dünyayla bağlantı kurmak imkansız

Dongguk Üniversitesi'nde Kuzey Kore araştırmaları profesörü olan Ha Seung-hee, "Dış dünyayla bağlantı kurmak bir bölge sakini için imkansız bir şey" dedi.

YuMi, dikkatleri üzerine çeken tek Kuzey Koreli YouTuber değil: Kendine Song A diyen 11 yaşındaki bir çocuk daha, YouTube'a ilk çıkışını Nisan 2022'de yaptı ve şimdiden 20.000'den fazla abone kazandı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.