Mavi Gözlüler Dikkat! Melanom Riskiniz Daha Fazla!

Mavi Gözlüler Dikkat! Melanom Riskiniz Daha Fazla!
Kan grupları ya da fiziksel bazı özelliklerin kişilerin sağlığını hangi yönde etkilediğine dair bazı araştırmalar yapılıyor. Bu araştırmalara bir yenisi daha eklendi ve göz renklerine göre kişilerin hastalık riskleri analiz edildi. İşte detaylar...

Kişilerin vücut özellikleri bazı sağlık bilgileri hakkında ipucu verebilmektedir. Buna örnek olarak, fazla kilolu birinin obezite sorununa yatkın olduğu gözlemlenebilirken, buna bağlı olarak kardiyovasküler hastalıklara yakalanma oranın da diğer kişilere göre daha fazla olduğu tespit edilebilir. Bu ve bunun gibi durumlar, alınabilinecek bazı önlemler ile engellenebilir. Ancak, göz rengi gibi genetik bir özelliğin taşıdığı riskler için alınabilinecek bir önlem bulunmamaktadır. Yapılan araştırmalarda, kişilerin sahip oldukları göz renkleri, kişilerin hangi hastalıklara yatkın olduğunu belirtiği açıklandı. Buna göre, mavi göz rengine sahip kişilerin cilt kanserine yakalanmasına neden olan cilt lekesi gibi faktörleri geliştirmeye daha yatkın olduğu açıklandı.

SORUNLU GENE SAHİP ÇOCUKLAR İNCELENDİ

Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention isimli bilim dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre, araştırmacıların dört yıl boyunca güneş radyasyonunun DNA’sı olan 6 ile 10 yaş grubundaki beyaz tenli çocukların nasıl etkilendiği incelendi. Buna göre, mavi gözlere neden olan sorunlu geni taşıyan çocukların, yetişkinlik dönemlerinde melanom riskini arttırabilecek doğum lekelerin geliştirme olasılığının daha yüksek olduğu bulunmuştur.

KOYU RENK GÖZLERİN BOZULMA RİSKİ DAHA AZ

Yapılan araştırmalarda, koyu göz rengine sahip olan kişilerin, daha fazla ultra viyole ışığı engellediği tespit edilmiştir. Ultra viyole ışığın engellenmesi, meydanagelebilecek görme bozuklukları riskini düşük seviyelere indirgemektedir. Bunun yanı sıra, açık göz rengine sahip kişilerde, ciddi görme bozukluğuna sahip bir hastalık geliştirme riskinin daha yüksek olduğu belirlenmiştir.

AÇIK RENKLİ GÖZLER DAHA BAĞIMLI

Georgia Eyalet Üniversitesi tarafından yapılan ve 12.000 kişiyi kapsayan bir araştırma da açık renkli gözlü insanların daha fazla alkol tükettikleri ve koyu göz rengine sahip insanlara kıyasla bağımlı olma olasılıklarının daha yüksek olduğunu belirlendi. Araştırmacılar bu durumun, gözlere rengini veren pigmentler tarafından üretilen ve beyin hücreleri arasındaki elektriksel aktivitede de rol oynayan boya olan melaninden kaynaklandığını düşünüyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.