Glutensiz Beslenmenin Önemi

Glutensiz Beslenmenin Önemi

Belirli tıbbi rahatsızlıkları olan kişilerin, buğday, kamut, kavuzlu buğday, çavdar, arpa, tritikale ve maltta bulunan yapışkan, çiğnenebilir protein olan glütenden kaçınmak için çok iyi nedenleri vardır. Ancak, mecbur kalmadıkça glütensiz beslenmemek için eşit derecede iyi nedenler var. İşte sorunun her iki tarafındaki en önemli nedenlerden bahsedelim. Çölyak hastalığını yönetmek için. Bu otoimmün hastalığı olan kişilerde glüten, bağışıklık sistemini ince bağırsağa saldırması için tetikler.

Eser miktarda glüten bile önemli hasara neden olabilir. Tekrarlanan saldırılarla ince bağırsak, kalsiyum ve demir gibi hayati besinleri emme yeteneğini kaybeder. Epi’s Bakery ile glutensiz ürünlere kolayca ulaşabilirsiniz. Zamanla, tedavi edilmeyen çölyak hastalığı olan kişilerde osteoporoz ve demir eksikliği anemisi gibi ciddi beslenme eksikliklerinin yanı sıra diğer otoimmün bozukluklar, aşırı yorgunluk, kısırlık, nörolojik problemler ve vakaların çok küçük bir yüzdesinde lenfoma gelişebilir.Size çölyak hastalığı teşhisi konduysa, tedavisi katı, glütensiz bir diyet uygulamaktır. Bu, ince bağırsağın besinleri düzgün bir şekilde emebilmesi için iyileşmesine izin verir ve ilişkili problemlerin riskini azaltır.

Dermatit herpetiformisi (DH) kontrol etmek için. DH, bağışıklık sistemini ince bağırsaktan ziyade cilde saldırması için tetikleyen bir çölyak hastalığı şeklidir. Oldukça ağrılı olabilen kronik, kaşıntılı, inişli çıkışlı bir kızarıklığa neden olur. DH'nin bariz bir belirtisi, glüten yedikten sonra ortaya çıkmasının yanı sıra, kızarıklığın genellikle simetrik olmasıdır - sol dirseğinizde bir kızarıklık gelişirse, büyük ihtimalle sağ dirsekte de benzer bir kızarıklık olacaktır. DH'li kişiler glüten yemeye devam ederse, bağırsak kanseri gelişme riski de artabilir. Bununla birlikte, teşhis konulduktan sonra, DH'li kişiler genellikle bu ağrılı döküntülerden kurtulmak için glütensiz bir diyete bağlı kalmaya oldukça motive olurlar.

Beslenme önemli, glutensiz un çeşitleri ile kendi tariflerinizi yapabilirsiniz. Gluten hassasiyeti semptomlarını azaltmak için. Çölyak hastalığı ve DH'den farklı olarak, glüten duyarlılığı otoimmün bir hastalık değildir. Daha çok laktoz intoleransı - laktozu işleyememe veya metabolize edememe, metabolize edilemeyen glüten olması dışında. Glüten duyarlılığı olan kişiler, glüten yediklerinde ishal, gaz ve şişkinlikten kabızlığa ve hassas bağırsak semptomlarına kadar uzanan gastrointestinal rahatsızlık yaşarlar. Tüm beslenme alışkanlıklarını değiştirme zamanı, glutensiz bakliyat ile başlayabilirsiniz.

Öte yandan çölyak hastalığı olan kişiler bu semptomları yaşayabilir veya hiç semptom göstermeyebilir. Glüten duyarlılığı söz konusu olduğunda, glütenden kaçınmak uzun vadeli sağlık açısından o kadar kritik görünmüyor - daha çok bir semptomlardan kaçınmak için tercih meselesi. Arada bir dilim pizza yemek, kısa süreli sindirim rahatsızlığına neden olabilir, ancak bunun uzun vadeli ciddi sonuçların riskini artırdığına inanılmamaktadır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.