Emekli Maaşı Nasıl Yükselir? Detaylar Açıklandı!
EYT’den emekli olmayı bekleyen ve çalışma hayatında farklı hizmet kollarında bulunanlar hizmet birleştirme seçeneğini kullanıyorlar. Emekli maaşı birden fazla faktöre bağlı olarak değişmekte.
Bağ-Kur yerine SKK’dan hem erken emekli olma hem de yüksek aylık imkanı tanıyor.
AZ PRİMLE YÜKSEK EMEKLİ MAAŞI
Bağ-Kur emeklisi için kadınlar 7200, erkekler de 9 bin prim günü tamamlamış olmalı. SGK’da ise 5 bin-7 bin 200 gün prim ödemek gerekli. Emeklilik için 25 sene 9 bin gün şartı yerine getirmiş olmasına 3.5 sene kalan Bağ-Kur’lu kalan 3.5 seneyi prim ödemeleri SSK’lı olarak verirse emeklilik statüsünde SGK’ya dönüştürmüş olur. Böylece daha az prim ödemesi ve daha yüksek emekli maaşı alabilir.
Eğer bir sigortalının çalışma hayatı içinde hem SSK hem de Bağ-Kur prim ödemesi bulunuyorsa emeklilikte son 7 senenin en sonuncusu 2.250 günün primin statüsü göz önünde bulundurulur. Hangi statüde primi çoksa sigortalı fazla olan sigortanın şartlarından ekmeli maaşı alır.
EŞİT HİZMET SÜRESİNDE NE YAPILMALI?
Eğer hizmet sürelerini eşitse, 1 Ekim 2008 sonrasında ilk defa sigortalı olanlar çalışma hayatı boyunca en çok hizmeti neredeyse oradan emekli olma statüsü elde eder.
Prime esas kazançlarının etkisinin yıllara göre değişip değişmeyeceği ise, SGK’ya bildirilen prime esas kazanç emekli aylığını yükseltmede büyük önemi olmakta.
Emekli maaşı prim günü, aylık bağlama oranı, prime esas kazanç tutarı gibi pek çok faktöre göre değişmekte. Son on senelik ortalama kazanç 2000 öncesi çalışmalarda göz önünde bulundurulur.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.