Doğum parasını bu yıl alacak olan kadınlar yaşadı! Yüzde 55 zam geldi! İşte 2023 yılı en düşük doğum parası tutarı

Doğum parasını bu yıl alacak olan kadınlar yaşadı! Yüzde 55 zam geldi! İşte 2023 yılı en düşük doğum parası tutarı
Doğum parasına 2023 yılında gelecek olan zam asgari ücret zammının hemen ardından belli oldu. Doğum iznine çıkacak olan kadınlara ödenecek en düşük doğum parası ise böylelikle ortaya çıktı.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından verilen birtakım sosyal haklar, özellikle kadınların iş yaşamına katılması ya da doğum nedeniyle iş yaşamından ayrılmasını engellemek adına düzenleniyor. Bu yardımlardan biri olan doğum parası, kadının doğum iznini kullandığı süre boyunca SGK tarafından ödeniyor. Öte yandan 2023 yılında bu para zamlı bir şekilde ödenmeye başlamış bulunuyor.

Doğum süresince çalışmayacak olan kadının maddi kaybını telafi edebilmek adına SGK’nın ödediği doğum parası, her yıl asgari ücrete göre zamlanıyor. Bu kapsamda kadının doğum öncesi aldığı maaş göre belirlenen doğum parasında minimum ödenecek olan tutar, asgari ücrete göre belirlenen tutar oluyor. Asgari ücretin yüzde 55’e yakın zam almasının ardından en düşük doğum parası da aynı oranda artmış bulunuyor.

EN DÜŞÜK DOĞUM PARASI BELLİ OLDU

Çalışan kadınların doğum öncesinde ve sonrasında kullanma hakkı olan toplam 112 günlük izinde aldığı ücrete denen doğum parası, erkeklerin hastalıkları halinde aldıkları rapora karşılık ödendiği gibi ödeniyor. Yani doğum parası ya da izin parası olarak ödenen bu tutar, SGK’nın kadının doğum için aldığı raporuna karşılık verdiği miktar oluyor.

Bu bağlamda, en düşük asgari ücret üzerinden ödenebilen doğum parası, her yıl asgari ücret olanında zam alıyor. 2023 yılı için de zam almış olan en düşük doğum izni parası 24 bin 909 TL’ye yükselmiş bulunuyor. Öte yandan SGK, bu ödemeyi anne adına açtığı Ziraat Bankası hesabına gerçekleştiriyor.

EK ÇOCUK PARASI DA ÖDENİYOR

SGK’nın çalışan annelere tek desteği doğum izni parası olmuyor. Aynı zamanda anneler ilk doğumdan itibaren her doğumda çocuk başına yardım parası da alıyor. Aynı zamanda bu para çalışmayan kadınlara da Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından ödeniyor.

2023 yılında annelere ödenecek çocuk parası yardımı çocuğun sayısına göre değişiyor. Buna göre ilk çocuk için 300 TL ödeme yapan devlet, ikinci çocuk için 400 TL ödeme yaparken; üçüncü ve sonraki her çocuk için ise 600 TL ödeme yaparak anneleri destekliyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.