SU BİLE HARAM OLUYOR! SUDER onayladı, damacana su alanlar kahroldu! Böyle giderse bir damacana su 50 TL olabilir! Zam üzerine zam…

SU BİLE HARAM OLUYOR! SUDER onayladı, damacana su alanlar kahroldu! Böyle giderse bir damacana su 50 TL olabilir! Zam üzerine zam…
Yeni yıla zamlı giren ürünlerden biri olmasıyla dikkat çeken damacana su fiyatlarına bir zam daha geldi. Ambalajlı Su Üreticileri Derneği (SUDER) Başkanı Hüseyin Karamehmetoğlu, zammın detayına ilişkin bilgi verdi.

2023 yılının ilk haftası zam almış olan damacana su fiyatlarının ortalama fiyatı yaklaşık 30 TL’ye yükselmişti. Geçtiğimiz yıl 18 TL ortalama fiyat ile satılan damacana suya gelen enflasyon zammı yeterli gelmedi. Pek çok su markası bu hafta içi damacana su fiyatlarını artırdığını duyurmuşken, bir damacana su bu hafta itibariyle ortalama 46,90 TL’yi gördü.

50 TL olması an meselesi olan su fiyatlarına gelen zamlara ilişkin ilk açıklama Ambalajlı Su Üreticileri Derneği (SUDER) Başkanı Hüseyin Karamehmetoğlu’ndan geldi. Açıklamasında zamların maliyetten kaynaklandığını bildiren Karamehmetoğlu, “Ambalajlı su ürünlerinin neredeyse yüzde 90-96’sı su değil diğer maliyetlerden oluşuyor. Yani tüketicilerimiz suya değil ambalaj malzemeleri ve taşımaya para ödüyor” ifadelerini kullandıktan sonra sektörün sorunlarına ve gelmeye devam edecek zamlara değindi.

ZAMLAR, VATANDAŞIN TALEBİNİ AZALTTI

Gelen zamların neden kaynaklandığına ilişkin bilgi veren Karamehmetoğlu, aynı zamanda sektörün zamlardan olumsuz etkilendiğinin altını çizdi. Zamların detayına inen Karamehmetoğlu, vatandaşların şebeke suyuna yönelmeye başladığını şu sözler ile duyurdu:

“İşçilik ve diğer maliyetler ile birlikte 2021'in ikinci yarısından itibaren ambalajlı su üretim maliyetlerinde yüzde 150’leri geçen oranlarda artışlar yaşandı. Ambalajlı su firmalarını etkileyen ana maliyet kalemleri enerji, işçilik, ambalaj, akaryakıt ve otoyol-köprü geçişi olarak sıralanıyor.  Maliyet enflasyonu ile oluşan fiyat artışları, bazı tüketicileri farklı arayışlara yönlendirdi. Bu çerçevede dönüşümsüz ambalajlardan bir miktar damacanaya, bir miktar da şebeke sularına dönüş olduğunu söyleyebiliriz.”

BİR YILDA YÜZDE 160 FİYATI ARTTI

Sektöründeki maliyet artışlarını kalem kalem açıklayan Karamehmetoğlu, “Aralık 2021 ile Aralık 2022 arasında motorin yüzde 140, otoyol ve köprü geçiş ücretleri yüzde 56, asgari ücret yüzde 82, elektrik faturaları yüzde 277 ve sanayide kullanılan doğalgaz faturaları ise yüzde 322 arttı. Bu artışların yanı sıra çift yönlü nakliye süreci olduğu için de damacana fiyatlarına motorin zammı ve köprü otoyol ücretlerindeki artışlar ister istemez damacana fiyatlarına yansıdı” diye konuştu. Ardından bir yılda yüzde 160 zam aldığı ortaya çıkan ve son olarak ortalama fiyatı 46,90 TL’ye yükselen damacana sulara zam gelip gelmeyeceğini şu şekilde açıkladı:

“Son iki yıldır karşı karşıya olduğumuz tedarik sıkıntılarına yönelik bir olumsuzluk yaşanmaz ise bu yıl daha stabil bir seyir olmasını bekliyoruz. Ancak son yıllarda yaşanan beklenmedik gelişmeler sanayicilere hiçbir konuda doğru tahmin yaptırmıyor.”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.