Denizden Babam Çıksa Yerim Demeyin! Balık Tüketiminde Büyük Tehlike! Kanser Riskini Arttırıyor!
Omega kaynağı olarak bilinen balık, kış aylarından haftada en az bir kez sofralarda yer alıyor. Balık tüketiminin insan sağlığı için ne kadar önemli ve faydalı olduğu bilinen bir gerçek. Peki bu tüm balıklar için geçerli mi? Bazı balık türleri, taşıdığı yoğun kimyasal nedeni ile insan sağlığına fayda sağlamak yerine daha çok zarar veriyor. Uzmanlar, tüketilecek balık türlerinin seçimi konusunda vatandaşları uyarıyor.
Balık Kimyasal Bileşenlere Maruz Kalmanıza Neden Oluyor
Yapılan yeni araştırmalara göre özellikle alabalık ve sazan gibi tatlı su balıklarına dikkat etmek gerekiyor. Bu tür balıkların ufak bir kısmının bile tüketilmesi, insan vücuduna toksik kimyasal bileşenlerin nüfuz etmesine neden oluyor. Çevre Araştırmaları tarafından yayınlanan bulgular, yılda tek bir porsiyon tatlı su balığı yemenin bile, kişinin sağlığına zararlı olabilecek PFAS olarak da bilinen yüksek düzeyde perfloroalkil maddelerle dolu bir aylık içme suyuna eşdeğer olabileceğini ortaya koyuyor.
PFAS Üreme Sorunlarına Neden Olabilir
İçme suyunda yer alan düşük seviyedeki PFAS, aşıların etkinliğinin azalmasına ve bu nedenle bazı kanser risklerinin artmasına neden olmaktadır. Bunun yanı sıra, bağışıklık sistemini de düşüren PFAS, kolesterolün artmasına ve üreme sorunlarının meydana gelmesine de neden olabilmektedir.
Kimyasallardan Kurtulmanın Yolu Yok
Yapılan çalışmaların ortak yazarı olan Dr. Tasha Stoiber, araştırmalar ile elde edilen veriler için şu ifadeleri kullandı; ‘’ PFAS, ürünler atıldığında veya yıkandığında kaybolmuyor. Araştırmamız, en yaygın imha yöntemlerinin daha fazla çevre kirliliğine yol açabileceğini gösteriyor.’’
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.