Yapımı 1 Yıl Sürüyor! Bu Halıların Tanesi 100 Bin TL Ediyor!

Yapımı 1 Yıl Sürüyor! Bu Halıların Tanesi 100 Bin TL  Ediyor!
Sivas Halk Eğitim Merkezi’nde dünyaca ünlü Sivas halısı dokumacılığı dersleri veriliyor. Ders alan kişiler aylar sonrasında halı dokuyabiliyor. İlmekleri çok yoğun olduğundan dolayı Sivas halısının desenleri daha canlı oluyor. Dokunması ise 1 yıl kadar sürüyor. İşte detaylar...

Dünyaca ünlü olan Sivas halısını dokumak için ince işçilik ve sabır gerekiyor. Normal geleneksel halılarda metrekarede 150 bin ilmek bulunuyor, ancak Sivas halısında metrekarede 360 bin ilmek bulunuyor. 6 m2 bir halının dokunması ise 1 yıl sürebiliyor. Halıların fiyatı ise 100 bin lira civarında.

SİPARİŞ VEREN YILLARCA BEKLİYOR

Pandemi nedeniyle dokumacılığa bir süredir ara verilmişti. Pandeminin etkisini düşürmesi ve normal hayata dönülmesi ile birlikte Sivas Halk Eğitim Merkezi ev hanımlarını meslek sahibi yapma amacıyla eğitimi başlattı. Sivas Eğitim Merkezi’ndeki bu kursta Sivas halısı ustaları yetiştiriliyor.

DOKUNMASI 1 YIL SÜRÜYOR

Kursiyelerden biri olan Ayşegül Öcal, Sivas halısının dokunmasının 1 yıl sürdüğünü belirtti. Normal halılarda ise bu süre 3 ay sürüyor. “Hobi olarak Sivas Halk Eğitim Merkezinde açılan halı ve kilim kursuna katılmaya karar verdim. Amacım halı ve kilim dokumayı öğrenmekti. Buraya geldiğimde Sivas’ın kendisine özel bir halısının olduğunu öğrendim. Sivas halısının yıllarca küllenmiş bir hatırası olduğunu, özellikli bir çalışma ile halının oluştuğunu ve diğer halılara göre çok daha kaliteli bir ürün olduğunu öğrendim.”

Başlangıçta hobi olarak başladığı kursa, kendi memleketine ait olan Sivas halısını geliştirmeye çalıştığını söyleyen Ayşegül Öcal, normal halıları 2 kişi dokuyup 3 ayda bitiriyorsa, Sivas halısının aynı şekilde 1 yılda bitirildiğini söyledi.

“DOKUDUĞUMUZ HALININ RUHU OLDUĞUNU HİSSEDİYORUZ”

Ayşegül Öcal, halıların bir diğer özelliğinin ise her sırasında farklı bir duyguyu uyandırıyor oluşu olduğunu belirtti. İlmekler ve çözgüler çok ince olduğundan dolayı dokunan halının bir ruhu olduğunu hissettiklerini söyleyen kursiyer, halıyı dokumak için tezgâh başına oturduklarında bile mutlu olduklarını söyledi.

Dokuma öğretmeni Hasan Fehmi Dönmez ise, yapımına uzun bir süre ara verilmiş olan Sivas halısını yeniden yaşatmaya çalıştıklarını belirtti.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.