TÜİK, 2022 Yılı Rakamlarını Açıkladı; İnşaat Sektörünün İçerisinde Bulunduğu Tablo Ortaya Çıktı! Türkiye’de Sektör Dünyanın Tam Tersine Gidiyor!

TÜİK, 2022 Yılı Rakamlarını Açıkladı; İnşaat Sektörünün İçerisinde Bulunduğu Tablo Ortaya Çıktı! Türkiye’de Sektör Dünyanın Tam Tersine Gidiyor!
Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2022’nin üçüncü çeyreğine ilişkin açıkladığı Yapı İzin İstatistikleri inşaat sektörünün içerisinde bulunduğu duruma ışık çıktı. İşte beklenen rakamlar…

2022 yılının sona ermesiyle birlikte tüm gözler de Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) sektörel bazda açıklayacağı rakamlara çevrildi. Yeni yıl itibariyle rakamları tek tek açıklamaya başlamış olan TÜİK, son olarak ‘Yapı İzin İstatistikleri’ hakkında bilgi verdi. İnşaat maliyetlerini de ortaya koyan bu raporda Türkiye’deki maliyetlerin dünyadaki maliyetin tam tersi yönde hareket ettiği fark edildi.

Koronavirüs pandemisinin olumsuz etkiler yarattığı sektörlerden biri olan inşaat sektöründe bir süre tüm işler durmuştu. Ardından gelen Dolar/TL dalgalanması, maliyetleri artırdığı için zorunlu bir durmayı da beraberinde getirdi. Yüksek enflasyonla artan maliyetleri bir kez daha ikiye katlanmış olan inşaat sektörünün tüm verileri 2022 yılı için ise, TÜİK tarafından açıklandı.

MALİYETLER YÜZDE 100’ÜN ÜSTÜNDE ARTTI

2022 yılının son çeyreğine ilişkin inşat maliyet rakamlarını açıklamış olan TÜİK’e göre, inşaat maliyet endeksi, 2022 yılı Kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 1,17 oranında artış kaydetti. Bu oran bir önceki yılın aynı ayına göre ise yüzde 103,47 oranında artış gösterdi. Aynı rakamlar doğrultusunda bir önceki aya göre malzeme endeksi yüzde 1,09 artarken, işçilik endeksi yüzde 1,47 artış yaparak yeni bir seviyeye ulaştı. Asıl artış maliyeti gözler önüne seren malzeme endeksinde yaşandı.

TÜİK’in ölçümlerine göre, yılın aynı ayına göre malzeme endeksi kasım ayında yüzde 108,55; işçilik endeksi ise yüzde 87,92 artış kaydederek bir rekora daha imza attı. Böylelikle malzeme endeksi bir yıla yüzde 108,55 zam olduğunu ortaya koydu. Öte yandan bina inşaatı maliyet endeksi ise bir önceki aya göre yüzde 1,23; bir önceki yılın aynı ayına göre ise yüzde 101,48 artarak artan maliyeti bir kez daha gözler önüne serdi.

BİNA DIŞI YAPILAR İÇİN MALİYET YÜZDE 110,16 OLDU

Gelen son rakamlar ile birlikte sadece bina maliyetlerinin değil, bina dışı inşaat maliyetlerinde de ciddi artışlar yaşandığı fark edildi. Bina dışı yapılar için inşaat maliyet endeksi bir önceki aya göre yüzde 0,99 artarken, bu oran bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 110,16 artış gösterdi. Bu da bina dışı maliyetin bir yılda yüzde 110,16 zamlandığını ortaya koydu. Dünyada ise bu yıl inşaat maliyetleri Türkiye’nin tam aksine düştü.

TÜİK’in 2022 yılının üçüncü çeyreğine ilişkin Yapı İzin İstatistikleri’ni de yayınladı. Buna göre, geçen yılın aynı dönemine göre belediyeler tarafından yapı ruhsatı (inşaat izni) verilen yapıların bina sayısı; yüzde 8.0, daire sayısı yüzde 3.8 ve yüzölçümü yüzde 4.7 azalarak, maliyetlerin aksine bir düşüş kaydetti.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.