İsveç’te Toprak Elementi Bulundu! Nadir Toprak Elementi İçeren Maden Yatağı…

İsveç’te Toprak Elementi Bulundu! Nadir Toprak Elementi İçeren Maden Yatağı…
İsveç ülkesine ait olan madencilik firması LKAB, 1 milyon tondan daha fazla nadir toprak elementi içermekte olan maden yatağı keşfettiklerini açıkladı. Keşif, Kuzey Kutbu’na yakın olan Kiruna kentinde yapıldı. Bulunan hammadde yatakları; rüzgar türbinler, elektrikli araçlar ve birçok yüksek teknoloji ürünün üretimi için önemli rol oynuyor.

Avrupa üzerindeki en büyük nadir toprak elementleri yatağı bugün bulundu. Bulunan bu toprak elementi; elektrikli araçlar, rüzgar tribünleri ve yüksek teknoloji ürünlerin üretiminde kullanılabiliyor. Konuyla ilgili detaylar haberde…

İHTİYAÇ ÇİN ÜZERİNDEN KARŞILANIYORDU

Avrupa normalde nadir toprak elementlerine olan ihtiyacını çoğu zaman Çin üzerinden karşılamaktaydı. Bulunan bu 1 milyon tondan fazla miktar sayesinde Avrupa’nın Çin’e olan ihtiyacı azalacak gibi gözüküyor. LKBA yetkilileri bugün yayınlamış oldukları duyuruda “LKAB, Kiruna bölgesinde, diğer kullanımların yanı sıra elektrikli taşıtların ve rüzgar türbinlerinin imalatı için gerekli metaller olan önemli miktarda nadir toprak elementi yatakları tespit etti.” Şeklinde açıklama yapıldı.

LKAB Grup CEO ve Başkanı olan Jan Moström keşifle alakalı şunları söyledi: “Bu sadece LKAB, bölge ve İsveç halkı için değil, aynı zamanda Avrupa ve iklim için de iyi bir haber. Bu, dünyanın bizim bölgemizde bilinen en büyük nadir toprak elementi yatağıdır ve yeşil geçişi sağlamak için kesinlikle çok önemli olan kritik hammaddelerin üretilmesi için önemli bir yapı taşı haline gelebilir.”

Tedarik sorunuyla karşı karşıya olduklarını belirten Moström, madenler olmadan elektrikli araçların olamayacağını belirtti.

TALEP ARTACAK

Henüz Avrupa üzerinde hiç nadir toprak elementine rastlanılmadığını söyleyen LKAB, elektrikli otomobil ve rüzgar türbinleri için nadir toprak elementine olacak isteğin, 2030 yılına kadar 5 kattan daha fazla artmasının beklendiğini söyledi. Bu beklenti Avrupa Komisyonu tarafından değerlendirildi. LKAB, bulunan bu yatağın üretime geçirilmesinin birkaç yılı bulacağını belirtti.

NADİR TOPRAK ELEMENTİ NEDİR?

Adı nedeniyle de belli olacağı üzere yeryüzünde az sayıda bulunan bu element, değerli bir elementtir. NTE adıyla bilinen bu elementin kullanım alanlarında seramik, cam, lazer üretimi, mıknatıs üretimi, elektrikli taşıt üretimi, rüzgar tirbünleri ve güneş enerjisi panelleri gibi birçok teknoloji ürünlerinin hayata geçirilmesinde önemli bir rol oynamaktadır.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.