NASA Yeni Bir Gezegen Keşfetti! Bu Gezegende Yaşam Mümkün Olabilir!

NASA Yeni Bir Gezegen Keşfetti! Bu Gezegende Yaşam Mümkün Olabilir!
ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA), dünyadan 100 ışık yılı mesafede olan yaşama elverişli bir gezegen keşfinde bulundu. NASA’da araştırmacı olan Emily Gilbert, bu gezegenin çoklu, küçük, yaşanabilir bölge gezegenlerine sahip birkaç sistemden biri olduğunu söyledi. İşte detaylar...

NASA, geçtiiğimiz günlerde dünya büyüklüğünde olan yeni bir gezegen bulunduğunu açıkladı. NASA tarafından yapılan bu açıklamaya göre, Geçiş Halindeki Öte Gezegen Araştırma Uydusu (TESS), yörüngesinde bulunan Yunus Takımyıldızı’nın yaşama elverişli olan bölgesinde bulunan Dünya büyüklüğünde yeni bir gezegen keşfetti. Yapılan açıklamaya göre, “TOI 700 e” adındaki bu gezegen, yörüngesinde bulunan yıldıza suyun gezegen yüzeyinde var olmasına imkan sağlayacak bir mesafede bulunmakta.

GEZEGENİN ADI TOI 700 e

NASA araştırmacısı Emily Gilbert, yeni bulunan gezegen hakkında yapılan açıklamada, "Bu, bildiğimiz çoklu, küçük, yaşanabilir bölge gezegenlerine sahip birkaç sistemden biridir." dedi. Gilbert, yapılan bu keşfin TOI 700 sistemini daha yakından izleyebilmek için heyecanlandırıcı bir ilerleme kaydettiklerini belirtti. Araştırmacı, keşfedilmiş olan bu “TOI 700 e” gezegeninin, ondan bir önceki keşif olan “TOI 700 d”den yaklaşık olarak %10 oranında daha küçük olduğunu ve TESS gözlemleri ile beraber giderek daha da küçük dünyalar bulabildiklerini söyledi.

Uzmanlar bu keşfin öncesinde ise “TOI 700” adlı sistemde “TOI 700 b, c ve d adında 3 tane daha gezegen keşfetmişti. TESS’in yeni keşfettiği bu bulgular, Amerikan Astronomi Derneğinin ABD'nin Washington eyaletindeki Seattle kentinde düzenlenmekte olan 241. Yıllık toplantıda araştırmacılarla paylaşıldı.

GEÇİŞ HALİNDEKİ ÖTE GEZEGEN ARAŞTIRMA UYDUSU (TESS)

TESS uydusu, her biri baktığı yöndeki uzay boşluğunun dörtte birlik kesitini 27 gün boyunca kesintisiz gözlemlemekte olan 4 büyük kamera donanımı içeriyor. Bu uydu, gezegenleri ‘geçiş’ denilmekte olan bir konumda tespit etmek için uğraşıyor. ‘Geçiş’ ise bir gezegenin yörüngesindeki yıldızın uydunun önünden geçtiği anı tanımlamakta. Bilim insanları bu geçiş anında yıldızın kameraya gözüken parlaklığında oluşmuş olan azalmayı gözlüyor, ışığın salım ve emilme miktarlarını ölçerek yeni gezegenlerin öz kütlesini ve konumları belirliyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.