Koronavirüs İçin Çare Bu Bitkide! İlaç Yapım Hazırlığı Başlıyor! Çalışmalar Çoktan Başladı! Pandemi Bitecek mi?

Koronavirüs İçin Çare Bu Bitkide! İlaç Yapım Hazırlığı Başlıyor! Çalışmalar Çoktan Başladı! Pandemi Bitecek mi?
Prof. Dr. Kadir Demir, Doç. Dr. Hakan Alıcı ve Doç. Dr. Hakan Tahtacı'nın yapmış olduğu araştırmayla birlikte zerdeçal bitkisinin koronavirüs ilacının yapımında kullanılabileceği öne sürüldü. Çalışmada, 22 zerdeçal molekülünün koronavirüsü çoğaltan enzimleri bastırarak virüsün çoğalmasını engelleyebildiğini belirlediler. İşte detaylar...

Coronavirüsün hayatımızdan uzaklaşmaması sebebiyle bu mücadeleye katkıda bulunmak için Prof. Dr. Kadir Demir, Arş. Gör. Doç. Dr. Hakan Alıcı ve Doç. Dr. Hakan Tahtacı, koronavirüs ilacında da kullanılabilecek olan moleküllerle ilgili bir çalışma başlattı. Bu çalışma bilgisayar üzerinde simülasyon ile yapıldı.

ÇOK DAHA ETKİN BİR İLAÇ OLABİLİR

Deneysel çalışmalarda maliyetin çok olacağını ve bu çalışmaların çok uzun zaman alacağını söyleyen Prof. Demir, bu nedenle çalışmada teorik yöntemler kullandıklarını belirtti. Prof. Demir, tedavi amaçlı kullanılan diğer ilaçlarla karşılaştırılarak 22 tane zerdeçal molekülü öngördüklerini belirtti.

“Şu anda tedavi amaçlı kullanılan diğer ilaçlarla da karşılaştırmalı olarak 22 tane zerdeçal molekülü öngördük. Bu türevlerin koronavirüs enzimleri ile nasıl çalıştığına baktık ve çoğu konuda mevcut ilaçlardan daha etkin olduğunu ispatladık. Bir ilaç aşamasında neler yapılması gerekiyorsa onları yaparak, ilaç üzerinde çalışmaya hazır hale getirdik.”

MEVCUT TEDAVİLERDE KULLANILAN İLAÇLARLA KIYASLANDI

Coronavirüse sebep olan virüsün zarf yapısında, RNA ve enzimlerin olduğu söyleyen Doç. Dr. Hakan Alıcı, tasarlamış oldukları zerdeçal molekülleri ile mevcut kullanılan ilaçları da kıyasladıklarını söyledi. Tasarlamış oldukları moleküllerin çok daha etkin olduğunun teorik yöntemlerle kanıtlandığını söyleyen Alıcı, özellikle de zarf yapısının içerisinde bulunan papain like protez denilen enzim yapısı üzerinde oldukça büyük inhibasyon yani virüsün çoğalmasını azaltan etkiye sebebiyet verdiğinin gözlemlendiğini açıkladı.

Alıcı’nın dediklerine göre, aşılar vücudu virüse karşı koruyor fakat hastalıkla mücadele etmek için ilaçlar gerekiyor.

“Güvenli ilaç olabilme kapasitesine sahip, ilaç firmaları tarafından alınıp hemen güncel olarak hayatta kullanılabilecek düzeyde olan 22 adet zerdeçal türevini önerdik.”

Bulunan moleküller hasta olunduğunda mevcut kullanıma sunulur ise virüsün çoğalması azalacağı için hastalığın kısa sürede atlatılmasına olanak sağlayacak ilaç molekülleri olduğu söylenebilmekte.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.