Kış Görmeden Yaz Geliyor! Havaların Isınacağı Tarih Belli Oldu! 2023 İlk Cemre Ne Zaman Düşecek? İşte Detaylar…

Kış Görmeden Yaz Geliyor! Havaların Isınacağı Tarih Belli Oldu! 2023 İlk Cemre Ne Zaman Düşecek? İşte Detaylar…
Her yıl cemrenin ne zaman düşeceği merakla beklenir. Cemre düşmesi ile hava ısınmaya başlar, ve artık kıştan bahara geçiş dönemini temsil eder. Cemre senede 3 kere suya, toprağa ve havaya düşer. Peki 2023 yılında ilk cemre ne zaman düşecek? İşte o 3 tarih…

Havaların soğumasıyla beraber insanlar bahar ayını sabırsızlıkla beklemeye başladı. Cemre inanışına göre kasım ayı günlerinin 100. Gününden sonra 5 gün sonrasında cemreler düşmeye başlıyor. Peki cemre bu yıl ne zaman düşecek?

2023 CEMRE NE ZAMAN DÜŞECEK?

2023 yılında düşecek olan 3 cemrenin ilki 19 ila 20 Şubat tarihlerinde ilk olarak havaya düşecek. Ardından ikinci cemre ise 26-27 Şubat tarihlerinde suya düşecek. Son olarak üçüncü cemre ise 5 ila 6 Mart tarihlerinde toprağa düşecek.

Bu 3 adet cemrenin bir hafta aralıklarla sırasıyla havaya, suya ve toprağa düştüğüne inanılmaktadır.

CEMRE NE DEMEK?

Cemre kelimesi ‘kor’ ve ‘ateş’ anlamlarına gelir ve her sene Şubat ayının sonuna doğru başladığına inanılır. Bu cemreler hava, su ve toprağa düşer. Düşen bu cemreler baharın ve bahar bayramı olan nevruzun yaklaştığına da işaret eder.

Cemre düşmesi, hayvancılıkla uğraşan kişiler için soğuk yüzünden dışarı çıkartamadıkları hayvanlarının otlaklara kavuşma zamanının yaklaştığını ve tarımla uğraşan kişiler için de toprağın işlenme zamanının geldiğini hatırlatıyor. Cemre düşmesi halka göre doğanın uyanışı ve canlanmasını ifade ediyor. Bu durum da baharın başlangıcı anlamına gelir. Yüzyıllardır tarımla ilgilenen halk hava olaylarına göre günlük yaşamlarını planlarlar. Bu takvimde cemre düşmesi de yer almaktadır.

Doğa kadar insan enerjisini de etkileyen bu pozitif olay olan cemreye verilen önem epey fazladır. Türkiye ve Azerbaycan Türkleri dışında Bulgar toplumunda da cemreye önem verilir. Bulgarlarda ise cemreye ‘zemire’ ismi veriliyor. Öte yandan bazı kaynaklara göre cemrenin tasavvuf ile de ilgili olduğu düşünülmektedir. Bunun dışında da edebiyatta da cemrenin büyük bir yeri vardır. Osmanlı’da cemrenin düştüğü zaman önemli kişilere övgüler yazılmaktaydı ve bu övgülü şiirlere de ‘cemeviye’ denilmekteydi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.