Araba Alacaksanız Acele Edin! İlanlarda Hareketlilik Başladı! O Tarihten Sonra Almanız Çok Zor!

Araba Alacaksanız Acele Edin! İlanlarda Hareketlilik Başladı! O Tarihten Sonra Almanız Çok Zor!
Araba fiyatlarıyla ilgili son zamanlarda bazı gelişmeler yaşandı. İkinci el araba ilanlarında hızlı bir düşüş görüldü. Galericiler bu durumun sebebi olarak, satışların iyi olması ve bazı satıcılar da asgari ücret zammı ve EYT tazminatlarının hesaplara geçmesini bekledikleri için şu anlık ilanları kaldırdığını belirtti. İşte detaylar...

2023 yılına giriş ile birlikte markalar fiyat listelerinde değişiklikler yaptı. Yeni yıl ile birlikte çoğu marka gelen zamlarla birlikte araba modellerinde de yüksek zamlar yaptı. Peki fiyat artışları ne şekilde oldu?

İKİNCİ EL ARABA FİYATLARI

Sıfır otomobillere yapılan ÖTV düzenlemesi, artan maliyet artışları sebebiyle tamamıyla eridi. Fiyatlar ÖTV düzenlemesinde öncesinde olan fiyatlara yeniden geldi. Dünya üzerindeki bazı krizler dolayısıyla sıfır otomobil tedarikinde sorunlar oluştu ve bu nedenle insanlar ikinci ele tekrar yöneldi. Bunların dışında, yapılan EYT düzenlemesi ve asgari ücrete gelen zam ile birlikte ikinci el otomobil satıcıları ilanları yayından kaldırdı. Satıcılar araçları zamlı satmak için zamlı maaşları ve EYT tazminatlarının yatırılmasını bekliyor. Bu nedenle ilanların kalkmasında fiyatların yükselmesi sebebi olacağı ifade ediliyor.

FİYATLAR TEKRAR ARTTI

Galerici Uğur Saygın, insanların ikinci el arabalara yöneldiğini söyledi. “ÖTV düzenlemesi 1 Aralık’ta yürürlüğe girdi. Ancak avro kuru nedeniyle markalar sıfır otomobil fiyatlarını artırdı. Şu an fiyatlar ÖTV matrah güncellemesi öncesine geri geldi. Zaten o dönemde bayiden sipariş verilemiyordu. Alınan siparişler de zamlı tarifeden satıldı. Kısacası sıfır araç bulamayan ikinci ele yöneldi. Satışlar iyi olunca fiyatlar da arttı.” dedi.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre ise benzinli araba fiyatları 2022 Aralık ayında %2,77 oranında bir düşüş yaşadı. Sektördeki kişiler ise aynı dönem içerisinde ÖTV düzenlemesi ile birlikte fiyatların %1,8 %6 oranında zamlandığını ifade ediyor. Ayrıca otomobil fiyatları 2022 yılında %80 ila %150 arasında zamlanırken, Türkiye İstatistik Kurumu’na göre bu yıllık zammın %31,7 oranında kalması dikkatlerden kaçmadı.

Devletin vatandaşlara yaptığı zamların ardından araba satıcıları ilanları geri çekti. Böylelikle mart ayında satıcılar arabaları yüksek fiyattan satabilecek.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.