0850’li Numara Devri Bitiyor! Aboneliklerde Kandırmaya Son Verilecek

0850’li Numara Devri Bitiyor! Aboneliklerde Kandırmaya Son Verilecek
İnternet, televizyon ve sabit telefon aboneliklerine yeni kurallar getiriliyor. Kişileri 0850’li numaralardan arayan fakat abonelik yapacağı kurumun doğrudan çalışanı olmayan kişiler ve firmalar hakkında yeni düzenleme yapacak. İşte detaylar...

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Tüketici Hakları Dairesi tarafından yeni bir taslak hazırlandı. “İnternet/TV ve Sabit Telefon Hizmetlerine İlişkin Yeni Bireysel Abonelik Tesisi Öncesinde Teyit Araması Yapılması Hakkında Usul ve Esaslar Taslağı” adındaki bu taslak 0850’li numaraların önüne geçmeye yardımcı olacak.

DOĞRULAMAK İÇİN ARAMA YAPILACAK

Aramalar sebebiyle gerçekleşen ve müşterinin isteği olmadan yapılan yeni abonelikler birçok kişinin mağdur olmasına sebep olmakta. Kişilerin onayı olmadan yapılan abonelikler, doğru ve güncel söylenmeyen abonelik ücretleri, detaylı bir şekilde açıklanmayan ödemeler bu mağduriyetlere sebep olabiliyor. Bu mağduriyetleri tespit eden BTK, sorunların önüne geçmek için yeni bir düzenleme yapacak.

Yapılan bu düzenleme ile birlikte, yeni abonelik için işletmeciler, yapılacak hizmete yönelik pazarlama veya tanıtım için en başında kişiye bu talebi sunabilmek için müşterini irtibat numarasının Ticari Elektronik İleti Yönetim Sistemi (İYS) kayıtlı olduğunu doğrulamak zorunda olacak.

Abonelik sözleşmesi yapılmadan önce müşterinin aboneliğin yapılacağı işletmenin kurumsal numarasından sunulan hizmetle alakalı olarak abonelik sözleşmesi yapılmadan önce kişiye doğrulama araması yapılacak. Düzenleme ile birlikte yapılan tüm işlemlerde ispatın yükümlülüğü işletmecinin olacak. İşletmecilerin yükümlülükleri yapmamaları halinde Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu İdari Yaptırımlar Yönetmeliği hükümlerince işletmelere idari para cezası uygulanabilecek.

TÜM ÜCRETLER AÇIKLANACAK

Yapılan doğrulama aramasıyla birlikte müşteriye sunulacak hizmetin türü, bağlantı, cihaz satın alma bedeli, kurulum, aktivasyon vb. ücretler de dahil olmak üzere toplam ödenecek ücret, aylık ödenecek olan ücret, internette duyurulan veri hızı, taahhütlü aboneliklerde taahhüt geçerlilik süresi ve taahhüt fesi durumunda ödenmesi gereken tüm ücretler müşteriye teker teker açıklanacak. Bu bilgilendirmeler sonrasında kişiye son olarak “Yeni abonelik sürecinin başlatılmasına onay vermiyor musunuz?” şeklinde bir soru yöneltilecek. Eğer müşteri bu soruya onay vermez ise abonelik süreci başlatılmayacak. Yapılan bu düzenleme ile yeni oluşacak mağduriyetlerin önüne geçilmesi bekleniyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.