Kira artış oranı o rakama dayandı; Gaziantep'te esnaf resmen kan ağlamaya başladı! TESK, işyeri kira artış oranında üst sınır istiyor…

Kira artış oranı o rakama dayandı; Gaziantep'te esnaf resmen kan ağlamaya başladı! TESK, işyeri kira artış oranında üst sınır istiyor…
Yüzde 72,31 olarak ölçülen kira artış oranı sonrası zor durumda kalan esnaf ve işletmeler, çareyi kepenk kapatmada buldu. TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken ise, bu konuda bir çağrı gerçekleştirdi.

Bir yıllık enflasyon verilerini bu hafta başında açıklamış olan Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), aralık ayı enflasyonunu yüzde 1,18; 2022 yılı enflasyonunu ise yüzde 64,27 olarak ölçtü. Enflasyon rakamlarıyla birlikte kira artış oranına tabi olan oran da ortaya çıktı. TÜİK’in ölçümlerine göre kira artış oranı ocak 2023’te yüzde 72,31 olarak kaydedildi. Konut kiraları bu orandan muaf tutulsa da işyeri kiraları için aynı şey geçerli değil.

Konut kiralarının aksine herhangi bir kira artış oranı bulunmayan işyeri kiralarına gelebilecek olan zam, şimdiden esnaf ve işletme sahiplerinin gözünü korkutmaya başladı. Bu konuda yazılı bir açıklama yapan Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken ise, işyeri ve ofis kiralarına uygulanacak zam oranında da bir üst sınır belirlenmesini talep etti.

İŞYERİ KİRALARINA SINIRLAMA İSTENİYOR

TÜİK’in açıkladığı yüzde 72,31 oranındaki kira artış oranından sonra gözler, işyeri sahiplerine çevrildi. Maksimum bu oranda zam yapabilecek olan işyeri sahiplerinin zammı tavandan uygulama ısrarı esnaf ve işyeri sahiplerini belini bükmeye başladı. Konuyla ilgili talepte bulunan TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken ise, konut kiralarındaki sınırlamayı hatırlatarak, işyeri kiralarına da sınırlama getirilmesini şu ifadeler ile talep etti:

“İş yeri kiraları belli bir süre sabitlenmeli. Bir tarafta elektrik, doğal gaz faturaları, diğer tarafta iş yeri kiraları. Çağrımız, esnaf işletmeleri ve dükkanları için de yüzde 25 sınırlaması gibi bir uygulamanın getirilmesi. Milli Eğitim Bakanlığı, kantin kiralarını yüzde 25 oranıyla sınırlandırdı, fiyatların yükselmesinin önüne geçilmesi sağlandı. Yerel yönetimler, kamu kurumları ve vakıf iş yerleri için de bu uygulanırsa esnaf rahat eder.”

KONUT KİRALARINDAKİ SINIRLAMA DEVAM EDİYOR

Öte yandan konut kiralarına 2022 yılının temmuz ayında getirilen sınırlama hala devam ediyor. Temmuz ayının 1’inden itibaren geçerli olacak şekilde Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın duyurduğu konut kira artışlarında maksimum yüzde 25 sınırının sona ereceği tarih, vatandaşlar tarafından merak edilirken; düzenlemenin tam metninde bu tarih de yer alıyor.

Düzenlemeye göre, konut kiralarında belirlenmiş olan maksimum yüzde 25 oranındaki kira artış oranı, 1 Temmuz 2023 tarihine kadar geçerli. Bunun üzerindeki kira artışı yapan ev sahipleri, kiracıları tarafından düzenleme gerekçe göstererek dava edilebilecekken; sürenin uzatılıp uzatılmayacağı ise henüz bilinmiyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.