Göz Hastalıkları Uzmanı Uyardı! Bu Göz Hastalığına Dikkat! Hiçbir Belirti Göstermeden…

Göz Hastalıkları Uzmanı Uyardı! Bu Göz Hastalığına Dikkat! Hiçbir Belirti Göstermeden…
Hakkında uyarıda bulunan bu hastalık kişide bir belirti göstermeden sinsice ilerliyor ve göz kaybına neden olabiliyor. 55 yaş üzeri kişilerde görülebilen bu hastalık hakkında Göz Hastalıkları ve Retina Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Nur Acar Göçgil bazı bilgilendirmelerde bulundu. İşte detaylar...

Özellikle orta yaş kesimi tehdit eden bu hastalık neredeyse körlüğe yol açabiliyor. Rutin göz kontrollerinin aksatılmaması gerektiğini belirten Göz Hastalıkları ve Retina Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Nur Acar Göçgil, hastalığın %80 oranında görme kaybına yol açabileceğini belirtti. Peki insanı neredeyse körlüğe sürükleyen bu hastalık ne?

55 YAŞ ÜSTÜ KİŞİLERİN DİKKATLİ OLMASI GEREKİYOR

Makula dejenerasyonu ya da halk arasındaki adıyla sarı nokta hastalığı, kişilerde %80 oranında görüş kaybı yaşatabilmekte. Çok fazla belirtisi bulunmayan ya da hiç belirti göstermeyen bu hastalık tehlikesi için düzenli olarak göz kontrolleri yapılması önem taşımaktadır. Farklı kişilerde farklı belirtiler gösterebilmekte olan bu hastalık hakkında Prof. Dr. Göçgil şöyle söyledi:

“Retinamızın merkezi olan makula yani sarı nokta, gözün arkasında bulunur ve retinanın en keskin görüş merkezidir. Makula dejenerasyonu yaşa bağlı olarak ortaya çıkan, genellikle 55 yaş üstü kişilerde görülen ve ilerleyen yaşla sıklığı artan, sık görülen bir göz hastalığıdır. Belirtiler yoksa teşhisin yapılması zor olabilir, bir göz görmede sorun yaşarken diğer göz yıllarca normal işlevine devam edebilir. Her iki göz de etkilendiğinde merkezi görme kaybı daha çabuk fark edilmektedir.”

HASTALAR EVİNDEN BİLE ÇIKAMAYACAK HALE GELİYOR

Sarı nokta hastalığının ciddi bir hastalık olduğunu ve insanı körlüğe kadar götürebilecek olduğunu belirten Prof. Dr. Göçgil, hastalığın belirtisi olarak görmede bulanıklık veya siyah ya da gri nokta görüşü olarak açıkladı. Rutin göz kontrollerinin aksatılmamasının üzerinde sıklıkla duran Prof. Dr. Göçgil, “Her hastalıkta olduğu gibi rutin göz kontrolümüzü aksatmamamız gerekiyor. Sarı nokta hastalığı önlenmediği taktirde ciddi görme kayıpları ile sonuçlanabiliyor. Her iki gözde ileri evre sarı nokta hastalığı bulunan hastalar, yaşadıkları görme kaybı sebebiyle yanlarında refakatçi olmadan evlerinden çıkamaz duruma geliyor, gördükleri insanların yüzlerini tanıyamıyor, okuma ve yazma fonksiyonlarını maalesef yitiriyorlar.” şeklinde açıkladı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.