Zerdeçalın Sağlık Yararlarını Biliyor musunuz?

Zerdeçalın Sağlık Yararlarını Biliyor musunuz?
Yüzyıllardır Asya'da kullanılan parlak sarı bir baharat olan zerdeçal, yalnızca iştahımızı tatmin etme yeteneği nedeniyle değil, aynı zamanda etkileyici sağlık yararları listesi nedeniyle son yıllarda Batı tarafından benimsenmiştir.

Kökü için yetiştirilen zerdeçal, Çin ve Hindistan'da yemek pişirme, kumaş boyama, kozmetik ve geleneksel tıpta eski bir kullanım geçmişine sahiptir.

Curcumin, zerdeçalda bulunan ve ona sadece karakteristik parlak rengini vermekle kalmayan, aynı zamanda çeşitli sağlık yararları olan bir pigmenttir. Özellikle toz zerdeçalın faydaları son derece güçlüdür. Bunlar antibakteriyel, antimikrobiyal, antiinflamatuar ve antioksidan etkileri içerir. Bu geniş kapsamlı işlevler nedeniyle zerdeçal, artrit, göz hastalıkları, kanser, kalp hastalığı, Alzheimer hastalığı ve daha fazlası ile ilgili olarak incelenmiştir.

Zerdeçal doğal bir anti-inflamatuardır

Enflamasyon, zararlı işgalcilerle savaştığı ve bakteri, virüs ve yaralanmaların neden olduğu hasarı onardığı için vücutta gerekli bir süreçtir. Bununla birlikte, kalp hastalığı ve kanser gibi çoğu kronik durumda uzun süreli iltihaplanma söz konusudur, bu nedenle anti-inflamatuar bileşiklerin devreye girdiği yer olan kontrol edilmelidir. Zerdeçaldaki kurkuminin kanıtlanmış, güçlü anti-inflamatuar özellikleri bloke eder.

Zerdeçal güçlü bir antioksidandır

Curcumin'in, vücut hücrelerine zarar veren kimyasal olarak aktif moleküller olan oksijensiz radikallerin güçlü bir temizleyicisi olduğu gösterilmiştir. Enflamasyonla birlikte serbest radikal hasarı, kardiyovasküler hastalığın önemli bir itici gücüdür, bu nedenle kurkumin, kalp hastalığını önlemede ve yönetmede rol oynayabilir. Antioksidan etkilerine ek olarak, zerdeçalın kalp hastalığı riski taşıyan kişilerde kolesterol ve trigliseritleri düşürdüğü ve kan basıncını iyileştirebileceği gösterilmiştir.

Zerdeçaldaki antioksidanlar katarakt, glokom ve makula dejenerasyonu riskini de azaltabilir.

Zerdeçalın kanser önleyici etkileri vardır

Çok sayıda insan ve hayvan çalışması, zerdeçalın kanser üzerindeki etkisini araştırdı ve birçoğu, kanser oluşumunu, büyümesini ve gelişimini moleküler düzeyde etkileyebileceğini buldu. Araştırmalar, kanserin yayılmasını azaltabileceğini ve çeşitli kanserlerde kanserli hücrelerin ölümüne katkıda bulunabileceğini ve kemoterapinin olumsuz yan etkilerini azaltabileceğini göstermiştir. Bu noktada, zerdeçal nelere iyi gelir sorusunun en güçlü cevaplarından biri araştırmanın sonuçlarından biridir.

Zerdeçal beyin gıdası olabilir

Curcuminin kan-beyin bariyerini geçebildiğine ve Alzheimer hastalığına karşı korunmaya yardımcı olabileceğine dair artan kanıtlar var. Enflamasyonu ve beyinde Alzheimer hastalığı hastalarının özelliği olan protein plaklarının oluşumunu azaltmak için çalışır. Curcumin'in depresyon ve duygudurum bozukluklarında yardımcı olabileceğine dair bazı kanıtlar var. Zerdeçal takviyeleri, çoklu denemelerde depresyon ve anksiyete semptomlarını ve depresyon puanlarını düşürdüğü gözlemlenmiştir.

Daha fazla zerdeçal haberi ve sağlıklı yaşam ve beslenme konusunda yüzlerce içeriğe ulaşmak için hayatbilgileri.com adresini ziyaret edebilirsiniz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.