Fiyatı Gram Altını Geçti! Kirazın Kilosu 1.250 TL!

Fiyatı Gram Altını Geçti! Kirazın Kilosu 1.250 TL!
Hasat ve oluşumu Türkiye içerisinde ilkbahar aylarında başlanmakta olan kiraz İzmir’de bir manavda Ocak ayında satışa sunuldu. Henüz hasadına başlanmamış olduğu için ithal olarak Şili’den ülkeye getirilen kirazın kilo fiyatı ise görenleri şaşırttı. İşte detaylar...

Hasat zamanı Türkiye’de mayıs-haziran ayları olan kiraz, İzmir’de bir manav olan Nizami Buran tarafından ithal yolla getirilerek satılmaya başlandı. Normal şartlarda hasat zamanı mayıs ayı olan bu meyveyi Nizami Buran Şili’den getirdi ve 4 ay öncesinden Türkiye’de kirazı satışa sunmuş oldu.

KİRAZIN KİLOSU BİN LİRA!

Kilosunun ise ithal olması sebebiyle 1250 TL’den satışa çıkarıldığı bu meyve görenleri şaşkına çevirdi. 1250 TL’den satılan bu meyvenin fiyatı ise şu an da 1110 lira olan altın fiyatının önüne geçti.

“MUAZZAM BİR TADI VAR”

Kirazı getirmesinin nedeninin, mevsimi olmasa bile istendiğinde ihtiyacı gidermek olduğunu söyleyen manav Nizami Buran, kirazın normal mevsiminin nisan-mayıs ayları arasında olduğunu söyledi. Kirazın Şili’den getirildiğini, cinsinin Salihli olduğunu belirten kirazın muazzam bir tadı ve görünüşünün olduğunu belirtti.

“İthalat bedelleri yükseldiği için fiyatı bin 250 lira civarında. Gram altını şu an geçiyor fiyatı. Yerli ürünler yaklaştıkça fiyatı düşer. Soğuk havada muhafaza ediyoruz. İhtiyaca göre elimizde ürün bulunduruyoruz.” Şeklinde konuşan manav Nizami Buran, ithal kirazın çoğunlukla hamileler ve hasta insanlar tarafından talep edildiğini söyledi.

KİRAZ NE ZAMAN YETİŞİR?

Gülgiller familyasında yer bulan kiraz meyvesi, Hazar Denizi, Güney Kafkasya, Kuzey Akdeniz ve Kuzeydoğu Anadolu’da doğal olarak bulunur. Meyvelerin olgunlaşmasından önce bu ağaçlar pembe çiçeklerle dolar. Tatlılar ve içeceklerde sıklıkla kullanılmaktadır. Kiraz çiçekleri açtıysa, bahar geldi demektir. Tazeyken hızlı tüketilmesi gerekir çünkü bu meyve hızlı çürümektedir. Kirazlar daha çok ABD, Rusya, Ukrayna, Polonya ve Türkiye gibi ülkelerde yetişmektedir. Ülkede kiraz üretimi denildiğinde akla Manisa, Afyon, İzmir, Isparta ve Bursa şehirleri gelir. Kiraz aslen yaz ayı meyvesidir ve Mayıs-Haziran aylarında hasat edilerek pazar tezgahlarında yerini alır.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.