Sözleşmeliye kadroda düğüm çözüldü! TBMM açıldı, ilk gündemler belli oldu! İşte sözleşmeli personel düzenlemesine ilişkin son gelişmeler…
Türkiye’nin sıcak gündem maddelerinden biri de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın geçtiğimiz yıl hazırladığı çeşitli düzenlemeler oldu. Ekim ayından aralık ayına kadar sözleşmeli personel düzenlemesi ile Emeklikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesini tamamlayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, düzenlemeleri Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) taşımak için harekete geçti. Bu haberin üzerine ise gözler, TBMM’ye çevrildi.
Geçtiğimiz günlerde ulusa seslenen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kültür ve Turizm Bakanlığı sanatçılarından vekil ebeye; hemşirelerden aile sağlığı merkezi çalışanlarına kadar geniş bir yelpazeyi kapsayan sözleşmeli personel düzenlemesinin hazırlıklarının tamamlandığını müjdelemişti. Düzenlemenin detayları tek tek ortaya çıkmaya devam ederken; sözleşmeli düzenlemesinin TBMM’den geçeceği tarih de netleşmeye başladı.
SÖZLEŞMELİ PERSONEL DÜZENLEMESİ NETLİK KAZANDI
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sözleşmeli personele kadro konusunda yaptığı açıklamanın satırbaşları düzenlemenin detaylarını ortaya çıkardı. Bu konuşmaya göre eş durumu mazereti için diğer eşin de kamu personeli olma şartının aranmasından muaf tutulacak olan sözleşmeli personeller, isteğe bağlı yer değişikliği talebinde idarenin tasarrufuna kalmayacak şekilde taleplerin karşılanmasını bu düzenlemeyle birlikte garanti altına aldı. Düzenlemenin yürürlüğe girmesinin ardından kullanılmayan izinleri bir sonraki yıla aktarabilecek olan sözleşmeliler, ücretsiz izne ayrılma hakkına da kavuşacak.
Yurt dışında eğitim veya görevlendirme, arazi tazminatı alma, yemek ücretinden faydalanma haklarına bu düzenlemeyle kavuşacak olan sözleşmeliler, aynı zamanda pek çok haktan daha yararlanmaya başlayacak. Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan duyurduğu bu haklar kapsamında; “Sözleşmenin personel tarafından feshi halinde yıl sonu tazminatı ödenmemesi durumu son bulacak. Sözleşmesi feshedilen personelin doğum sonrası dönüşünde kurumun takdiri durumu gerekmeyecek. İstifa halinde aynı pozisyona dönememe durumu ile yönetici pozisyonunda görevlendirilmeme durumu ortadan kalkacak” ifadelerini kullanmıştı.
SÖZLEŞMELİ PERSONEL DÜZENLEMESİ BU AY TBMM’DE
Sözleşmeli personel düzenlemesi ile birlikte kamuda sözleşmeli olarak çalışan pek çok kişi, üç yıllık sürelerini doldurduktan sonra bir yıllık aday memurlukla memur olabilecek. Üstelik bu zorunlu değil. Yani kadroya geçmek istemeyenlerin hakları korunacak. İstisnai durumları da içeren düzenleme kapsamında 227 bin kişi doğrudan memur olacak. Öte yandan sözleşmeli personel düzenlemesi, TBMM’de görüşüldükten sonra yasalaşacak.
4 seneden az çalışan kişilerin bu süreyi doldurduklarında nakillerini gerçekleştirebilmesini mümkün kılan sözleşmeli personel düzenlemesi, TBMM’nin yeni yıl arasından dönmesiyle birlikte görüşülmeye başlandı. Dün TBMM gündemine alınan düzenleme, ocak ayı içerisinde yasalaşacak.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.