Reformer Pilates Nedir ve Nasıl Yapılır?

Reformer Pilates Nedir ve Nasıl Yapılır?

Muhtemelen pilatesi daha önce duymuşsunuzdur. Son yıllarda oldukça popülerlik kazanan bu aktivite pek çok kadının hem fiziksel hem de zihinsel açıdan değişim ve dönüşümünü yansıtıyor. Pilates karın kaslarınızı düzleştirmek, vücut hatlarınızı belirginleştirmek ve omurganızı dengeleyip desteklemeye yardımcı olmaktadır. Klasik olarak bir mat ile yapılan pilates bazen bir reformer eşliğinde de yapılabiliyor. Reformer pilates geleneksel mat pilatese ek olarak hassasiyet, nefes egzersizleri, konsantrasyon ve akış ilkelerini paylaşan ancak bir reformer ile yapılan egzersizdir.

Muhtemelen pilatesi daha önce duymuşsunuzdur. Son yıllarda oldukça popülerlik kazanan bu aktivite pek çok kadının hem fiziksel hem de zihinsel açıdan değişim ve dönüşümünü yansıtıyor. Pilates karın kaslarınızı düzleştirmek, vücut hatlarınızı belirginleştirmek ve omurganızı dengeleyip desteklemeye yardımcı olmaktadır. Klasik olarak bir mat ile yapılan pilates bazen bir reformer eşliğinde de yapılabiliyor. Reformer pilates geleneksel mat pilatese ek olarak hassasiyet, nefes egzersizleri, konsantrasyon ve akış ilkelerini paylaşan ancak bir reformer ile yapılan egzersizdir. Reformer makinası Joseph Pilates tarafından tasarlanmıştır. Reformer makinası yaylar, halatlar ve makaralardan oluşmaktadır. Reformer pilates dersleri sırasında yatma, oturma, ayakta durma, kayışları çekme ve ayak çubuğunu itme gibi hareketler yapılmaktadır. Kısacası reformer pilates makinası güç, esneklik ve denge sağlamak için çok çeşitli hareketler ile yapılmaktadır. Ayrıca reformer pilates topları, pilates halkaları, ayak bileği ağırlıkları ve direnç bantları kullanımını da içerebilir.  

Reformer Pilatesin Faydaları

Reformer pilates düzenli yapıldığında güç, esneklik ve dengee sağlayarak duruş ve zihinsel sağlığı olumlu etkiler. Reformer pilatesin başlıca olumlu yönleri şunlardır:

  • Reformer pilates tam vücut egzersizidir. Yani vücudun büyük kaslarını etkilemenin yanında küçük dengeleri de etkiler. Yayları kullanarak vücuttaki kasları güçlendirir.
  • Reformer pilates kasları sıkılaştırarak güç oluşturur. Reformer makinasının yaylarını ve kaldıraçlarını kullanmak kasların kasılmasına ve yağların yakılmasına yardımcı olur. Reformer pilates kaslarınızı zorlayabilmeniz için farklı dirençleri sunmaktadır.
  • Reformer pilates yaralanma risklerini azaltır. Bu pilates yönteminde genelde yaylar ve ipler kullanılarak çalışıldığı için yaralanma riski yoktur.
  • Reformer pilates daha iyi bir duruş kazanmanızı sağlar. Egzersizlerin çoğu kasları çalıştırmanın yanında merkezi hedef almaktadır. Yani dengeyi arttırarak daha iyi bir duruş sağlar.
  • Herkes yarar sağlayabilir. Vücudumuz her gün birbirinden farklı. Stres ve nasıl uyuduğumuz vücudumuzda farklılıklar gösterebiliyor. Reformer pilates vücudumuza göre farklı kurulumlarla bizi karşılayabilir.
  • Sırt ağrısı gibi fiziksel dengesizliklere iyi gelir.

 

Reformer Pilates ve Mat Pilates Arasındaki Fark Nedir?

Mat pilates reformer pilatese çok benzeyen bir egzersizdir. Mat pilates maliyet açısından daha uygun olabilir. Çünkü birçok spor salonu mat pilates eğitimlerini ücretsiz verebiliyorken reformer pilates genellikle ücretlidir. Mat pilates etkilidir ancak reformer pilates bir üst seviyedir. Reformer pilates anatomi ve biyomekaniğe dayanan tam vücut egzersiz yöntemidir. Mat pilatese ek olarak aparatlarla yapılan reformer pilatesin zorluk derecesi biraz daha fazladır.  

Yaygın Reformer Pilates Egzersizleri

Reformer pilates makinaları üzerinde çeşitli pozisyonlarda yapılan hareketler şunlardır:  

  • Ayak Çalışması

Ayak çalışması reformer aletinde yapılan ilk hareketlerden biridir. Her iki ayak, ayak çubuğunda olacak şekilde yerleştirilir. Yatılarak yapılan bir egzersizdir. Bu egzersiz kalçanın, leğen kemiğinin, dizlerin ve ayak bileğinin düzgün bir şekilde çalışmasını sağlıyor. Ayaklarımızın her gün tüm vücudu taşımak gibi zor işi yaptığını düşünürsek epey yoruluyor. Bu hareketle ayak kaslarının güçlendiği ve ayak bileğinin ekleminde olumlu etkiler bıraktığını söyleyebiliriz. Ayrıca ayaktaki ağrıyı da yok etmektedir. Mat üzerinde ayak çalışması Bir mat üzerine oturup ayak egzersizleri de yapabilirsiniz. Basitçe sırt üstü uzanın ve dizlerinizi bükün. Dizlerinizi omurganıza doğru çekin. Bu hareketi 10 kez tekrarlayabilirsiniz.

  • Uzun Esneme

Uzun esneme temel olarak ayak çubuğunu tutan ve her iki ayağı koltuk başlığına yerleştiren reformer üzerinde duran hareketli bir kalastır. Bu egzersiz vücuttaki tüm kasları harekete geçirerek kas liflerini çalıştırır ve güçlü bir vücut sağlar. Karın ve kalça kaslarını güçlendirir. Bu kaslar omurgayı destekler bununla birlikte esnekliği arttırır ve mükemmel duruşu yakalamanızı sağlar. Mat üzerinde uzun esneme Omurganın mat üzerinde öne doğru esnetilmesidir. Matın üzerinde oturun ve bacaklarınızı omuz genişliğinde açın. Kollarınızı öne doğru uzatın ve omuzlarınızı dik tuttuğunuzdan emin olun. Ardından bacaklarınızı hareket ettirmeden öne doğru uzanın. Öne doğru uzanırken nefes verin geriye döndüğünüzde nefes alın. Bu hareketi 10 kez tekrarlayabilirsiniz.  

  • Göğüs Genişlemesi

Bu reformer egzersiz göğüs ve omuzları olumlu etkilemenin yanında duruşunuzu geliştirir. Pilates eğitmenleri bu hareketin masa başı işte çalışanlar ve sürekli araba kullanmak zorunda olan kişiler için olumlu etkileri olduğunu söylüyor. Reformerin üzerindeki uzun kutunun üzerine elleriniz halkalarda olacak şekilde oturarak dizlerinizi bükerek ve kollarınız vücudunuzun yanlarına doğru uzatarak ayaklarınız koltuk başlığında olacak şekilde tarif edebiliriz. Omuzları ve kolları vücudunuzun arkasına uzatmak için avuç içlerine bastırın. Kolları öne doğru döndürün ve tekrarlayın. Mat üzerinde göğüs genişlemesi Bu egzersiz için 2 ya da 3 kg ağırlığında çift olacak ekipmanlara ihtiyacınız var. Dizlerinizin üzerinde matın üstüne çıkın ve dizlerinizi kalçanıza kadar açın.  Ağırlıkları yanlarınızda tutarak öne ve arkaya doğru hareket ettirin. Bu hareketi yaparken omuzlarınızın kıvrılmadığından emin olun. Kollarınızı geriye iterken nefes verin ve başlangıç noktasına geldiğinde nefes alın. Bu hareketi 10 kez tekrarlayabilirsiniz.  

Reformer Pilates Kilo Vermenize Yardımcı Olur mu?

Reformer pilatesteki amaç şekillenmek, güçlenmek ve incelmektir. Reformer pilates sayesinde kalori yakabilir ve kaslarınızın şeklinin değiştirebilirsiniz. Yani evet reformer pilates kilo vermeye yardımcı olabilir. Hatta bazı pilates eğitmenleri pilates derslerine kardiyo ve yoğunluğu yüksek antrenmanlar ekliyor. Pilatese ilave bu egzersizleri yapmak kilo vermenizi hızlandırmaktadır. Bahçeşehir pilates arayışlarınızda profesyonel salonlarda çalışma gerçekleştirebilirsiniz.    

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.