Takas Yoluyla Ticaret İlk Kez Hangi Çağda Görüşmüştür?

Takas Yoluyla Ticaret İlk Kez Hangi Çağda Görüşmüştür?
Ticaretin temellerini oluşturan takas sistemi tarih önemli bir yere sahiptir. Sizde takas yoluyla ticaretin detaylarını öğrenmek ve ilk kez hangi çağda görüldüğünü merak ediyorsanız işte bilmeniz gerekenler...

Takas yoluyla ticaret ilk kez Neolitik Çağda yani cilalı taş devrinde görülmüştür. Takas ilk kez Mısır topraklarında milattan önce 9000 ‘li yıllarda kaydedilmiştir. Çiftçiler ellerindeki tahılları, hayvanları yağ karşılığında satmaya başlayınca takas yöntemi gelişmiş oldu. Hiyerogliflerden edinilen bu bilgiler ile Mısır’ın aktif ticaret yolu üzerinde bulunmasıyla bu çiftçilerin takas konusunda ne kadar ilerlediği görülmüş oldu, öyle ki Afrika ve Asya’dan getirilen mallar Mısır hiyerogliflerinde görülmüştür. Takas yoluyla ticaret sayesinde hayvan kürkleri, kıyafetler ve ipekler, değerli taş kavramları oluşmaya başladı.

Takas Nedir?

Takas bir malı alabilmek için aynı değerlerdeki bir mal ile değiş tokuş yapmak anlamına gelir. Takas kelimesi Arapça’dan Türkçe’ye geçmiştir. Arapça anlamı göze göz, dişe diş ödeşmedir.

Takas Ticaretinde Asıl Sorun Nedir?

Takas ticaretinde asıl sorun gösterilen malın değerinin alınan mal ile aynı olup olmadığının objektif bir şekilde kararlaştırılamaması idi. Zamanın önde gelenleri gelenek şeklinde ilerleyen bu ticaretin kötü yönde ilerlemesi ve dolandırıcılığın artmasıyla değiştirme kararı almıştır.

Takas Ticareti Sorununu Önlemek İçin Ne Yapıldı?

Takas ticareti ve dolandırıcılık sorunlarını önlemek için para icat edildi. Ve böylece alınan her malın belli bir değeri oldu. Lidyalılar milattan önce 600’lü yıllarda ilk parayı basmıştır. Lidyalılar döneminde bastırılan paralar ağırlık hesabı ile ölçülüp değer biçiliyordu.

Takasla Başlayan Ticaret Ağı Nasıl Günümüzdeki Hali Almıştır?

Takasla başlayan ticaret ağının günümüzdeki hali alması aşama aşama ilerlemiştir. Takas yoluyla ticaretteki eksiklikler düzeltilerek dönemin şartlarına en uygun olan para kullanımı ticareti yaygınlaştırmaya başlamıştır. Ticaretin güvenilir bir liman bulması Lidyalılar ile gelmiştir. Altın, sikke, gümüş ve benzeri buluşlardan sonra milattan sonra 1290 yılında kağıt banknotlar basılmaya başlandı. 1870’lerde teknolojinin gelişmesiyle elektronik para kullanımı, daha sonra da 1950’de kart kullanımı başlamıştır. 1983 yılında telefon bankacılığı, 1990 yılında da internet bankacılığı kullanılmaya başlanmıştır. 2009 yılında doğan Bitcoin ise bütün ticaret piyasalarını sarsıp paranın sadece soyut hale getirilmiş halini bize sunmuştur.

Tarihteki En Önemli Ticaret Yolları Nelerdir?

Tarihteki en önemli ticaret yolları :

  • İpek Yolu,
  • Baharat Yolu,
  • Tütsü Yolu,
  • Amber Yolu,
  • Çay ve At Yolu,
  • Tuz Yolu,
  • Trans Sahra Yolu,
  • Kalay Yolu,
  • Kral Yolu’ dur.

Bu yollardan gelen esnaflar ve gezginler takas yöntemi de dahil olmak üzere bulundukları zamana göre kullandıkları nakitleri hep değişmiştir.

Hangi Ticaret Yolları Anadolu Üzerinden Geçmiştir?

Anadolu üzerinden geçen ticaret yolları İpek Yolu, Baharat Yolu, Kral Yolu ve Kalay Yoludur. Bu dönemde vergi alımı başlamasıyla, bu esnafların kervansaraylarda konaklamasıyla yolların bulunduğu konumdaki hükümdarlıklar zenginleşmeye başladı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.