İslam Devletlerinde İlk Darüşşifa Hangi Şehirde Kurulmuştur?

İslam Devletlerinde İlk Darüşşifa Hangi Şehirde Kurulmuştur?
İslam tarihinde sağlık amaçlı bir çok oluşumlar var olmuş ve çevre toplumlara örnek olmuştur. Bunlarda bir tanesi de Darüşşifa oluşumları. Sizde İslam devletlerinde ilk Darüşşifa hangi şehirde kurulmuştur diye merak ediyorsanız işte bilmeniz gerekenler...

İslam Devletlerinde İlk Darüşşifanın kurulduğu şehir Şam’dır. Emeviler tarafından kurulan ve cüzzamlılar için inşa edilmiş bu yapılara o dönem bimaristan adı verilmiştir ve Velid Ibn Abdülmelik tarafından yapılmıştır. Daha sonra yine Emeviler tarafından Zukak’ul Kanadil adıyla Fustat şehrinde bir hastane daha açılmıştır. Bimaristan adı daha çok Arapça’da kullanılmakta olup Selçuklular tarafından kurulan hastanelere Darüşşifa denilmeye başlanmıştır, Osmanlı toplumuna da bu şekilde geçmiştir.

Darüşşifa Nedir? Kimler Darüşşifadan Yardım Alabilirdi?

Darüşşifa Selçuklu ve Osmanlı şehirlerinde yaygınca gördüğümüz şimdiki anlamıyla hastanelerdir. Kökeni Arapça olup sağlık yurdu anlamına gelen Darüşşifa kurumlarında hastalar yatarak tedavi edilebilirdi. Ücretli ve ücretsiz şekilde tedavilerini kazanan halk için bu evler dönemin en önemli sosyal yardım kurumlarındandı. Darüşşifalardan din, dil, ırk farketmeksizin bütün vatandaşlar yararlanabilirdi. Gelirleri genelde vakıflar ve yardım eden önemli insanlar sayesinde elde edilirdi.

Selçuklu ve Osmanlı Devletlerindeki Darüşşifalar Nelerdir?

Selçuklu ve Osmanlı devletlerinde darüşşifalar ortak amacı halk sağlığını kazandırmak, yardımlar yaparak insanların şifalanmasını sağlamaktı. Farklı yanları genellikle mimari yapılarıydı. Anadolu Selçuklularının Mardin’de Emineddin Darüşşifası, Sivas’taki darüşşifaları, Kayseri’de yaptıkları Gevher Nesibe Darüşşifası en çok bilinen, dönemin kritik hastanelerindendir. Osmanlı’nın ilk darüşşifası ise kayıtlara göre Bursa’da bulunan Yıldırım Bayezid Darüşşifasıdır. Osmanlı için İstanbul’dan Fatih, Süleymaniye, Atik Valide; Edirne için 2. Bayezid; Manisa için Hafsa Sultan örnekleri verilir.

Darüşşifalarda Kimler Çalışırdı?

Darüşşifalarda çalışanlar; başta hekimler ve yardımcıları, eczacılar, aşçılar bulunmaktaydı. Darüşşifalar ile birlikte han, hamam ve çeşmeler bulunurdu. Bu çalışan insanlar için maddi yardımı ya vakıfta bulunan insanlar ya da yardım etmek isteyen alimler verirdi.

Yıldırım Bayezid Darüşşifası Ne Zaman Yaptırılmıştır, Özellikleri Nelerdir?

Yıldırım Bayezid Darüşşifası 1390-1394 yılları arasında Yıldırım Bayezid tarafından yaptırılan Osmanlı’nın ilk hastanesidir. Giriş kapısının iki yanında bulunan odaların hastaların ilk bekleme yerleri olduğu ortaya çıkmıştır, çağının çok ötesinde yapılan bu hastane Selçuklu yardımseverliğinden esinlenilmiş gibi hastadan maddi bir şey beklemeden çalışmıştır. Bu darüşşifa ilk akıl hastalarını tedavi eden hastanedir. Aynı zamanda bu darüşşifa ilk açılan gz hastanesi olmuştur.

Darüşşifa yerlerinde sadece hastalık iyileştirilmiyordu. Genel ruh halini düzeltmeyi amaçlayan hastaneler, aynı zamanda birer aşevi idi.

Osmanlı Darüşşifalarında Hangi Akıl Hastalıkları Tedavi Edilirdi?

Osmanlı Darüşşifalarında tedavi edilen akıl hastalıkları öncelikle; melankoli, isteri, şizofreni gibi komplike hastalıklardır. İlaçla, dinlenmeyle, su sesiyle, müzikle tedavi sağlanıyordu.

Darüşşifaların Kökeni Nereye Dokunmaktadır?

Darüşşifaların kökeni tapınaklara iniyor. Eski Yunan, Hindistan gibi belli bir ahenk içinde hareket edilen bu yardım kuruluşlarını eski dönemlerden yararlanılması kolaylıkla adapte olunmasını söylemiştir. Osmanlı’da 1400-1621 yılları arasında 8 adet darüşşifa kurulmuştur.

Çoğu padişah ailesi olan kişiler bu tarz kuruluşlara bolca yardım yapmış ve tanınmışlık kazandırmıştım

İstanbul’da Bulunan Haseki Darüşşifası Kim Tarafından, Ne Zaman Yaptırılmıştır?

İstanbul’da bulunan Haseki Darüşşifası Kanuni Sultan Süleyman’ın hasekisi Hürrem Sultan tarafından yapılmıştır. Mimarisini Mimar Sinan’ın hazırladığı bu darüşşifa 1538’de sadece külliye halindeyken 1550’li yıllarda hastanenin eklenmesiyle bölgenin en önemli eserlerinden biri oldu. Bu hastane ve külliyesi şu an Diyanet İşleri Başkanlığına bağlıdır.

Turizm açısından en popüler Darüşşifa Hangisidir?

Turizm açısından günümüzdeki en popüler darüşşifa Sultan Ahmed ‘tir. 1. Ahmed tarafından 1621 yılında tamamlanan bu külliye içinde çalışanların her yerde tanınan biri olması, ilaç hazırlayıcılarının da alanında en iyisi olabilmesi için çalışılmış, dersler verilmiş, bolca aktivite yaparak kişilerin insanlara güler yüzlü olarak hasta karşısına çıkması çabalanmıştır.

Darüşşifalar dönemin olduğu kadar dünyanın en iyi hastaneleriydi. Sosyal devlet anlayışına sahiplerdi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.