F Tipi Ceza Evi Hangi Suçları Kapsar?

F Tipi Ceza Evi Hangi Suçları Kapsar?
Ceza evleri türleri arasında ismini oldukça duyduğumuz F tipi ceza evi ile ilgili merak edilen ve F tipi ceza evi hangi suçları kapsar diye merak ediyorsanız işte detaylar...

F tipi ceza evinin kapsadığı suçlar; devlete karşı işlenilen bir suç, organize suçlar, terör olayları, uyuşturucu kaçakçılığı ve benzeri suçlardır. Kısacası ağır suçlar olarak bilinen ve f tipi cezaevine konulan kişiler sosyal izolasyonu olan odalarda bulunur, koğuş ve benzeri oluşumlarda kalamazlar.

Türkiye’de toplam 14 adet F tipi ceza evi bulunur.

F Tipi Ceza Evleri Hangi İllerde Bulunur?

10 ilde bulunan F tipi ceza evlerinin bulunduğu iller sırasıyla; Adana, Ankara (2 adet), Bolu, Bursa, Edirne, İzmir (2 adet), Kırıkkale, Kocaeli (2 adet), Tekirdağ (2 adet), Van illeridir.

F Tipi Cezaevi Yapısı Nasıldır?

F tipi cezaevi yapısı genel olarak yüksek korumalı ve izolasyonlu merkezlerdir. En az bir, en çok üç mahkum aynı yerde yaşayabilir.370 kişiye yer sağlar ve 3 bloktan oluşur. Tek kişilik hücreleri 11 metrekaredir. Üç kişilik hücreler de iki katlı ve 25 metrekaredir.

Kaç Tip Ceza İnfaz Kurumu Tipi Vardır?

30 tip ceza infaz kurumu tipi vardır. Bunlar A, A1, A2, A3, B, C, D, E, F, H, K1, K2, İ, M, R, S, T, Y, Açık cezaevi, Çocuk Eğitimevi, Çocuk ve Gençlik Tipi, Kadın Açık Ceza İnfaz Kurumları, Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumları, Kapalı Ceza İnfaz Kurumları, Yüksek Güvenlikli Ceza İnfaz Kurumları, Kapalıya Bağlı Ceza İnfaz Kurumları, Açığa Bağlı Ceza İnfaz Kurumları, Kapalıya Bağlı Rehabilitasyon Merkezleri, Personel Eğitim Merkezleri, Denetimli Serbestlik Müdürlükleri kurumlarıdır. Yaşa, cinsiyete, suça, suç yoğunluğu ve tekrarına göre seçilen bu tipler ceza alana insanlık dışı muamelelerin yapışmasını da önlemiştir.

Cezaevi Nedir, İlk Cezaevi Nerede Kurulmuştur?

Cezaevi diğer adıyla hapishane işledikleri suçtan dolayı ceza almış kişilerin tutuldukları yerdir. Suç derecesi ve şiddetine göre verilen hapis cezalarının süresi değişir.

İlk cezaevi Amsterdam’da kurulmuştur. O zamana kadar olan hırsızlık suçlarına verilen idam cezalarını, iyileştirme yoluna dönüştüren kişiler 1595 yılında bu merkezleri işlevli hale getirmiştir. Zaman ilerledikçe cezaevleri de değişmeye ve gelişmeye başlamıştır.

En bilinen F tipi cezaevi olan İmralı Cezaevi 1935’te kurulmuştur.

Türkiye Topraklarındaki İlk Cezaevi Nereye ve Ne Zaman Açılmıştır?

Türkiye topraklarındaki ilk cezaevi İstanbul, Sultanahmet’te Hapishane-i Umumi ismi ile kurulmuştur. 1831 ‘de açılan bu cezaevi Osmanlı Devleti’nin bilinen ilk hapishanesidir.

Türkiye’deki Cezaevleri Kaç Kategoriye Ayrılır?

Türkiye’deki cezaevleri 3 kategoriye ayrılır. Bunlar:

  • Açık cezaevi,
  • Yarı açık cezaevi,
  • Kapalı cezaevi ‘ dir.

Açık cezaevlerinde güvenlik önlemleri en alt seviyededir. Kaçmayacağına güvenilen ve bu şekilde davranan cezalılar, eğer ağır suçlar işlememişlerse açık cezaevlerine konulur. Açık cezaevinde bir işte çalışmak zorunlu bir görevdir.

Yarı açık cezaevlerinde ise güvenlik görevlileri açıktaki gibi yine bulunmaz ama firari olabilecek hükümlüler buraya konulur, günümüzde bu tarz cezaevleri bulunmamaktadır.

Kapalı cezaevlerinde, güvenlik görevlileri bulunur, içten ve dıştan korunumludur. Firar engellenmiştir. Birçok çeşidi bulunur.

Cezaevleri Tipleri Ne Anlama Gelir?

Cezaevleri tiplerinin anlamları sırasıyla;

  • A tipi: 1950-1970 yıllarında inşa edilmiş olan A tipi cezaevinde en fazla 30 kişi barınabilir. A1, A2, A3 alt birimleri vardır.
  • B tipi: A tipi ile en büyük farkı her koğuşta havalandırmanın bulunmasıdır. 7 tane koğuş, 2 tane disiplin hücresi vardır.
  • C tipi: B tipinden biraz daha büyük olan cezaevleridir. 8 tane koğuşu olup 4 adet de disiplin hücresi bulunur.
  • D tipi: En fazla 1732 kişinin barınabileceği tiptir.
  • E tipi: 2 katlı koğuş sistemi vardır. Her odada kendi havalandırması bulunur.
  • F tipi: F tipi cezaevlerinde en ağır suçları işleyen suçlular barınır. En fazla 4966 kişi barınabilir.
  • H tipi: F tipi gibi tekli veya üç kişilik odalar bulunur.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.