Son dakika! Gaziantep Barosu’ndan flaş karar! CMK görevlendirilmesi yapılmaması konusunda karar aldı.

Son dakika! Gaziantep Barosu’ndan flaş karar! CMK görevlendirilmesi yapılmaması konusunda karar aldı.
Gaziantep Barosu 15.12.2022 tarihi itibari ile CMK görevlendirilmesi yapılmaması konusunda karar aldı.

BASINA VE KAMUOYUNA

Gaziantep Barosu Yönetim Kurulu itibarı ile mesleğin mevcut durum, Avukatlara yönelen ekonomik ve fiziksel şiddete dair gerekli önlemlerin alınmaması, halen CMK Asgari Ücret Tarifesi ve Vergi oranları konusunda Adalet Bakanlığı ve diğer devlet kurumlarının sessizliği karşısında bugün 15/12/2022 00:00 itibariyle ilimiz dahilinde CMK görevlendirmesi yapmıyoruz. Hukuktan gelen gücümüzle tüm Baro meslektaşlarımızı dayanışmaya davet ediyoruz.

CMK NEDİR?

Ceza davalarında ceza sanıkları her zaman bir avukat hakkına sahiptir ve eğer kendi imkanlarıyla avukat temin edebilme şansı bulunmuyorsa, mahkeme bir tane ceza avukatı görevlendirecek ve avukat yardımı sağlayacaktır. Böyle bir avukata mahkeme tarafından atanan bir avukat veya bir cmk ceza avukatı toplumca denilmektedir.. Mahkeme tarafından atanan veya cmk ceza avukatları, ceza hukuku işlemleri sırasında ceza davasını temsil etmek için devlet tarafından atanır.

Mahkemenin atadığı avukatları çeşitli görevleri gerçekleştirmek, ama bunlarla sınırlı olmamak üzere :

Formüle ettikleri yasal savunma teorilerini kullanarak mahkeme önünde savunma davasını tartışmak;
Her vakanın belirli gerçeklerini analiz etmek;
Davalıya yasal tavsiye vermek
gibi görevleri icra ederler.

Türk hukuk kanunlarına göre, ceza sanıklarına kendi avukatlarını tutmayı göze alamazlarsa bir avukat verilmelidir. Bunun nedeni, davalının kendilerini ve haklarını savunan profesyonel bir savunucuya sahip olması adil olmasıdır. Genel olarak konuşursak, mahkeme tarafından atanan avukatlar ücretsizdir, ancak sanığın bazı durumlarda talep etmesine gerek kalmaksızın mahkemece kendiliğinden atanabilir.

CMK Ceza Avukatı Nasıl Talep Edilir ?
CMK m. 150/2-3’de; “Müdafii bulunmayan şüpheli veya sanık; çocuk, kendisini savunamayacak derecede malul veya sağır ve dilsiz ise, istemi aranmaksızın bir müdafii görevlendirilir.

şeklindedir. Ayrıca ;

Alt sınırı beş yıldan fazla hapis cezasını gerektiren suçlardan dolayı yapılan soruşturma ve kovuşturmada ikinci fıkra hükmü uygulanır.” ifadelerine yer verilerek, soruşturma ve kovuşturma evrelerinde şüpheliye ve sanığa hukuki yardımda bulunması için zorunlu müdafilik usulü öngörülmüştür. Müdafiin hukuki yardımından yaralanmanın zorunlu olduğu haller, CMK m.101/ ile m.150/2-3’de sayılmıştır. Bunun dışında; ortada CMK m.150/2-3 veya başka bir yasal zorunluluk olmadıkça (tutuklu avukat talebinde bulanabilir), tutuklunun dosyaya erişim ve savunmasını hazırlama zorluğu dikkate alınarak, kanun koyucu düzenlemediği halde tutuklunun her durumda kendisini avukatla temsil etme ve savunma hakkı zorunluluğu getirilemez

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.