Gaziantep'te tedirgin eden artış! Uyuz vakaları artıyor

Gaziantep'te tedirgin eden artış! Uyuz vakaları artıyor
Halk arasında 'uyuz' olarak bilinen scabies hastalığı şikayetiyle hastanelerde hasta, eczaneler ise majistral ilaç yapımı yoğunluğu yaşanıyor. Gaziantep’te son aylarda artan uyuz vakalarının önüne geçilmesi beklenirken hastanelerin acil servisler başta olmak üzere polikliniklerde de uyuz rahatsızlığı nedeniyle gelen hasta sayısında büyük bir artış olması tedirginlik yarattı.

Son günlerde artan uyuz vakaları halk arasında tedirginlik yaratmaya başladı. Uzmunlar vatandaşları uyarırarken aile içi bulaşa dikkat çekiyorlar. Halk arasında 'uyuz' olarak bilinen scabies hastalığı şikayetiyle hastanelerde hasta sayısında büyük bir artış olduğu ileri sürülürken eczaneler ise majistral ilaç yapımı konusunda yoğunluk yaşıyorlar.

TEDİRGİNLİR YARATIYOR
Gaziantep’te hastanelere giden ve uyuz vakasıyla tedaviye alınan hasta sayısında artan vaka üzerine tedirginlik yaşanmaya başlandı. Uzmanlar, son günlerde kentte artan uyuz vakalarının aile içi bulaştan kaynaklandığını açıklarken koronavirüsün yanı sıra uyuz vakalarının da artışı Gazianteplileri tedirgin etmeye başladı. Koronadan sonra uyuz vakasının çok olması dikkat çekiyor.

ERKEN TEŞHİS ÇOK ÖNEMLİ
Hastanelerin acil servislerinde ve polikliniklerinde uyuz vakasında artış gözükürken bu hastalığından belirtilerinin kaşıntı ile ortaya çıktığı ve çoğu zamanda basit bir alerji diye düşünülüp zamanında doktora gidilmemesi nedeniyle tedavi edilemeyen uyuz hastalığında geçen yıllara oranla artış olduğu kaydedildi. Basit bir temas yoluyla dahi bulaşabilen uyuz hastalığındaki vaka artışlarının koronavirüsle birlikte karantina sürecinde evlerde kapalı kalan insanların, özellikle kalabalık ailelerin birbirleri ile temasının artması sonucu yayıldığı belirlendi.

SEMPTOMLAR NE ZAMAN BELLİ OLUR?
Uzmanlar uyus hastalığının belirtilerinin hemen belli olmadığını dile getirerek "Uyuz hastalığı, insandan insana bulaşan, bir ektoparazitin sebep olduğu hastalıktır. İnsandan insana bulaşması için 15 dakikalık yakın bir temas gerekmektedir. Uyuz vakaları vücut kaşıntısıyla gelmektedir. Vücuttaki lezyonları genelde sedef ve egzama gibi bazen benzerlik göstermektedir. Uyuz hastalığı, birçok hastalığı taklit edebilmekte. Uyuz hastalığının bir inkübasyon dönemi var. Parazitler bulaştıktan sonraki 2-6 haftalık süre boyunca semptomlar olmayabilir. Bu nedenle aynı ortamı paylaşan aile bireylerinde semptomlar yoksa dahi tüm aile bireylerinin aynı anda tedavi olması gerekmektedir” ifadelerine yer veriliyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.