Burun Kanamaları Hangi Durumlarda Tehlike Yaratır?

Burun Kanamaları Hangi Durumlarda Tehlike Yaratır?
Çocuk-büyük demeden bir çok insanın sıkça yaşamış olduğu Burun kanaması rahatsızlığı bazen tehlikeli bir hastalığın habercisi olabiliyor. Sizde Burun kanamalarının hangi durumlarda tehlike yaratacağını merak ediyorsanız işte detaylar...

Neredeyse her insanın bir kere de olsa yaşadığı bir sorun olan burun kanamaları bazı durumlarda tehlike yaratsa da çoğu zaman tehlikeli olarak algılanmaz. Burun yapısı gereği çok fazla kanlanan bir organdır. Damar yapısı bozulursa, travmaya bağlı olarak veya altta yatan farklı sebeplerden dolayı kolaylıkla kanayabilir. Burun kanamaları hangi durumlarda tehlike yaratırın cevabı olarak şu örnekler verilebilir:

  • Devamlı ve tekrar eden şekilde olursa,
  • Hastanın pıhtılaşma sorunu olması,
  • Kanser tedavisi almışsa,
  • Vücudun başka bölgelerinde de kanama olması,
  • Ek bir hastalığı varsa,
  • Döküntüleri varsa,
  • Yoğun bir baş ağrısı görülmesi ...

Burun Kanaması Neden Olur?

Burun kanamasının birçok sebebi olabilir. Hava kalitesi, burna gelen darbeler ve travmalar, aşırı ilaç kullanımı, burnun devamlı tahriş olması, hamilelik, kalıtsal hastalıklar, hipertansiyon, enfeksiyon, lösemi, nefes alamamayla karakterize burun polipleri, ameliyatlar, kronik sinüzit vb. hastalıklar burun kanaması nedenlerinden sayılabilir. Burun kanamalarında ön ve arka burun kısmından gelen kanamalara göre önem derecesi kazanılır. Ön taraftan gelenler genelde travma, enfeksiyon gibi sebeplere bağlıyken arka taraftan gelen kanama önemli olan malignite (tümörler vs.) ve hipertansiyonu gösteriyor olabilir.

Tek Taraflı Burun Kanaması Sebepleri Nelerdir?

Ön tarafı ilgilendiren burun kanamalarının çoğu tek taraflı kanama olarak görülür. Çoğunlukla hava kalitesine bağlı olarak gelişen kanamaların uzun sürmediği bilinir. Büyüme çağındaki çocuklarda sıklıkla görülen tek taraflı burun kanaması sebepleri tahriş, enfeksiyon, burunla oynama, travma sayılabilir.

Hangi Yaşlarda Burun Kanaması Daha Sık Görülür?

Burun kanaması her yaşta görüldüğü gibi çocukluk dönemi ve yaşlılık döneminde sıklaşabilir. Hangi yaşlarda daha sık görüldüğüne gelirsek 2-10 yaş arasını (büyümenin hızlı olduğu dönemler) ve 50-80 yaş arası (çoğunlukla hipertansiyona başlı) örnek verilebilir. Arka taraf kanamalar da yetişkinlerde daha sık görülür. Çocuklarda da genelde enfeksiyon, alerji, burun karıştırmaya bağlı kanamalar sık görülür.

Burun Kanamasını Durdurmak için Ne Yapılabilir?

Burun kanamasını durdurmak için bilinenlerin aksine kafayı yukarı doğru kaldırmak yanlıştır. Kafa öne doğru eğilmeli ön üst ucuna doğru parmakla 10 dakika kadar bastırmak veya soğuk tedavi uygulamak lazım. Soğuk tedavi kanama bölgesinin neresi olduğu anlaşılırsa o tarafa doğru yapılmalıdır. Kanama durduktan sonra tuzlu suyla bölgenin temizlenmesi tekrarlanmasını azaltır. Bu bahsedilenler burun kanamalarının tehlike aşamasında değil de daha çok ön burun kanamalarında yardımcı olur. Öncelikle kanamanın nedeni belli değilse doktora başvurulması ve altta yatacak hastalıkların tedavisinin alınması gerekir.  

Burun Kanaması Baş Ağrısını Tetikler Mi?

Burun kanamalarında baş ağrısı tetiklenebilir. Kısa süren kanamalarda genelde baş ağrısı tarif edilmese de yoğun ve hipertansiyona bağlı kanamalarda çoğunlukla baş ağrısı görülür. Yoğun kanamalarda kan kaybı baş ağrısını artırır. Hipertansif hastalarda ise kanama baş ağrısından sonra görülebilir. Çevresel etmenler de baş ağrısı ve burun kanamasına sebep olabilir. Burun ayrımları denilen septumlardaki yapısal farklılar ve eğrilikler de sebep olabilir.

Tansiyona Bağlı Burun Kanaması İçin Neler Yapılmalıdır?

Tansiyona bağlı burun kanamaları için öncelikle tansiyon düşürülmelidir. Rutin doktor kontrollerinin kaçırılmaması gerekir. Verilen anti hipertansif ilaçların dikkatli kullanılması gerekir. Tansiyon düşmüyorsa o zaman hasta, acil bir şekilde sağlık merkezine götürülmelidir.

Burun Kanaması İçin Hangi Doktora Görünmeliyiz?

Burun kanaması için Kulak Burun Boğaz bölümünden uzman bir doktora görünmesi gereken hastanın başka sistemlerdeki hastalıklarına göre yönlendirmeler yapılabilir. Hipertansiyonu olan burun kanamasıyla gelen hasta Kardiyolojiyle ilişkisini hiçbir zaman koparmamalıdır. Bütün hastalıklarda olduğu gibi burun kanamasında da doktor tavsiyesi ile alınan ilaçlar kullanılmalıdır.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.