Alerji nedir? Neden olmaktadır?

Alerji nedir? Neden olmaktadır?

Alerji nedir? Alerji, çevredeki çoğu insan için zararsız olan maddelere verilen bir tepkidir. Alerji tepkisine, bağışıklık sistemi tarafından üretilen antikorlar neden olur. Bu antikorlar, alerjenle temas ettiklerinde alerjik reaksiyona neden olurlar. Bazı durumlarda, alerjik reaksiyon yaşamı tehdit edecek kadar şiddetli olabilir.

Alerji, vücudunuzun genellikle zararsız olan maddelere anormal bir şekilde tepki vermesine neden olan bir durumdur. Bu maddelere alerjen denir. Alerjik reaksiyonlar hafif ila yaşamı tehdit edici arasında değişebilir. Bazı yaygın alerjenler arasında polen, evcil hayvan kepeği, toz akarı dışkısı ve böcek sokmaları bulunur.

Alerji Belirtileri Nelerdir?

Alerjiler, vücudun bağışıklık sistemi genellikle sorun yaratmayan maddelere tepki gösterdiğinde ortaya çıkar. Bu maddelere alerjen denir. Bazı yaygın alerjenler arasında polen, evcil hayvan kepeği, toz akarları ve küf bulunur. Alerjisi olan birçok insanda astım da vardır. Alerjiler, bir alerjen (alerjik reaksiyona neden olan bir madde) ile bağışıklık sisteminiz arasındaki reaksiyondan kaynaklanır. Aşağıda sıraladığımız belirtiler; alerji söz konusu olduğu zaman sağlık alanında karşımıza çıkmaktadır;

Kaşıntı

Öksürük

Kurdeşen ve döküntüler

Burun akıntısı ve hapşırma

Alerji Neden Olmaktadır?

Alerjilere, bağışıklık sisteminizin yanlışlıkla zararsız bir maddeyi zararlı olarak tanımlaması ve ardından algılanan tehdide karşı savaşmak için histamin gibi kimyasallar salması neden olur. Bu, şişme, kaşıntı ve alerjilerle ilişkili diğer semptomlara neden olur. Alerji, bağışıklık sisteminiz yabancı bir maddeye (alerjen) uygunsuz tepki verdiğinde ortaya çıkar. Alerjik reaksiyonların en çok polenler ve toz akarları neden olur. Bir de gıda alerjisi de sıklıkla karşılaşılan alerjilerdendir. Bu tür rahatsızlıklarda alerjinin neden kaynaklandığını biliyor olmak; ona göre çözüm bulmayı kolaylaştıracaktır.

Polen çiçekler, çimenler ve ağaçlar tarafından üretilir. Ülkemizin farklı bölgelerinde yıl boyunca bulunabilir. Genellikle ilkbaharda veya havada yüksek düzeyde polen olduğunda sonbaharda saman nezlesi olan insanları etkiler. Toz akarları, mikroskobik böceklerdir. Yaşam alanlarında sıklıkla karşılaştığımız toz akarları, ciddi anlamda alerjik reaksiyonlara neden olur. Sonuç olarak alerji; yaşam kalitemizi olumsuz yönde etkileyen bir rahatsızlıktır. Üstelik kimi zaman ciddi anlamda sağlık sorunlarına da neden olur.

Kaynak; https://bilgitopya.com/saglik/alerji-nedir-neden-olmaktadir/

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.