Gaziantep'te Esnafın faturalarla imtihanı... Esnaf yüksek faturalardan BIKTI

Gaziantep'te Esnafın faturalarla imtihanı... Esnaf yüksek faturalardan BIKTI
50 bin civarı esnafın olduğu Gaziantep’te elektrik faturaları yüzünden bir çok esnaf dükkanında tasarruf yapmaya başladı. Esnaf, kira, faturalar, işçilik derken kendilerine bir şey kalmamasından şikayetçi.

Eylül ayından itibaren geçerli olmak üzere işyeri elektriğine yüzde 50,08 zam yapılmıştı. Yapılan bu zamlar başta çarşı esnafı başta olmak üzere birçok esnafı mağdur etti. Dükkânlarda tasarruf yapmaya başlayan esnaf bir an önce bir çözüm bulunması gerektiğini dile getiriyor. Çarşı esnafı, faturaları düşürmek için tasarruf yapmaya çalışıyor.

Elektrik Faturaları esnafın belini büktü

Görüştüğümüz çarşı esnafı, faturaları düşürmek adına daha az elektrik kullanmaya özen gösterdiklerini buna rağmen, faturaları düşürmekte başarılı olamadıklarını belirtiyorlar.

Her şeyin ateş pahasına pahalı olduğunu söyleyen Aslan K,’’ Sadece elektrik su değil her şeye çözüm bulunsun. Sabahtan akşama kadar açık bu ışıklar. Çünkü iş yapıyoruz ışıklandırma gerekiyor. Uygun diye LED aldık. Ama bu da yakıyor. Bize 400 lira elektrik faturası geliyor. Geçen sene 200’ü geçmiyordu.. Artık sabah saatlerinde geldiğimizde dükkânın ışığını açmıyoruz. 10-11 müşteriler gelmeye başladıktan sonra yavaş yavaş açmaya başlıyoruz’’ dedi.

Mustafa Ç, ’’Bu ay dükkan elektriğimiz 1.800 lira geldi geçen sene bu zamanlar 400-600 arasında geliyordu. Daha faturaları yatırmadık, bekliyoruz’’ dedi.

Müslüm Ç, ’’Geçen sene 80-100 gelen fatura bu yıl 300-350 geliyor. Elektrik ödeme ile de bitmiyor, her şey ateş pahası. Esnafı çok mağdur ettiler. Elektrik, mazot, işçi giderleri bizde çok fazla. Tarım işçisi bile geçen sene 70-75 lira iken bu sene 250 lira işçilik günlük olarak. Sabah 9 da başlayıp öğleden sonra 4’te bırakıyorlar. Çözüm yok buna, biz sesimizi de duyuramayız. Nasıl duyuralım esnafız biz. İçerideki birikmişlerden takviye ediyoruz çare yok.‘’dedi.

Mithat Y, ’’Suyumuz fazla değil. Ama elektriğimiz yüksek geliyor. Bu ay 635 lira geldi geçen yıl 300-350 lira civarı geliyordu. Bu yıl her şeye zam geldiğinden dolayı elektrikte de bayağı zamlı. Dükkânda tek çalışıyorum. İki tane çocuk okutuyorum; biri üniversite diğeri lise. İster istemez etkiliyor bizi. Kazancımız yetmiyor. O zaman ne yapacaksın; borç alacaksın. İnsanlar genelde borçla döndürüyor işlerini. Bankaya krediye başvuruyor, arkadaşından, ailesinden elden borç alıyor. Daha sonrasında gününde ödeyemiyor kötü oluyor. Dua ediyoruz elimizde başka yapacak bir şey yok. Elimizde sihirli bir çubuk yok ki herkes rahat bir geçim sağlasın diye yapalım. Mecbur sıkıntılı geçiyor’’ şeklinde konuştu.

Esnaf Enes B,’’17 bin TL elektrik faturası geldi. Ben ne yapayım kimi kime şikâyet edeyim. Geçen sene 5-6 bin TL geliyordu. Şuan tasarruf yapıyorum birkaç tane ampulü kapattım. Para yok nasıl ödeyeceğiz? Mecbur böyle şeyler yapıyoruz yoksa elektriğimizi kesecekler. Diyecek pek bir şey yok kim hakkımızı yiyorsa burunlarından gelsin’’ dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.