Gaziantep'te Esnaf Dertli! Gaziantep’te çarşıda yoğun ama kuru bir kalabalık var.

Gaziantep'te Esnaf Dertli! Gaziantep’te çarşıda yoğun ama kuru bir kalabalık var.
Gaziantep’te çarşıda yoğun bir kuru kalabalık var. Çarşıya artık sadece mağazalardaki fiyatlara bakmaya gelen vatandaş fiyatları gördükten sonra vazgeçiyor. Yeterli satış yapamamaktan şikayet eden esnaf, çarşı-pazardaki kalabalığı ise “kuru kalabalık” olarak nitelendiriyor.

Çarşı ve pazarlarda yoğun bir hareketlilik olmasına rağmen eli boş dönen vatandaş da satış yapamayan esnaf da şikâyetçi. Çarşıdaki işler hakkında görüşünü aldığımız esnaf “Çarşıda bir yoğunluk var. Ama insanların cebinde para yok. Ekonomik durumdan ötürü eskisi gibi alışveriş yapılmıyor “dediler.

Çarşıda kuru kalabalık olduğunu vurgulayan çarşı esnafı vatandaşların artık AVM’leri tercih ettiğini bu nedenden dolayı da işlerinin durgun geçtiğini belirtti, “Şuanda çarşıda kuru kalabalık var. Vatandaşlar çarşıya gelseler bile AVM’den alışveriş yapmayı tercih ediyorlar. Çünkü hemen hemen fiyatlarımız aynı duruma geldi. Özellikle gençlerimize alışveriş merkezlerinde bulunan mağazalar daha cazip geliyor. Aileler ise gençlerden dolayı orayı tercih ediyorlar. Eskiden belli başlı birkaç müşterilerimiz olurdu. Şu anda onlar da kalmadı. Özellikle havaların soğuk olmasından dolayı vatandaşlar cadde mağazaları yerine  AVM’ler de alışveriş yapmayı tercih ediyor” açıklamasını yaptı.


Diğer bir esnaf Mehmet B. “burası yıllardır her zaman böyle kalabalık ve yoğundur. Ama boş bir kalabalık. Gezmeye geliyorlar alışveriş yapmak için değil. Ekonomik krizin olduğunu biliyorlar, fiyatları da az çok tahmin edebiliyorlar. Kış döneminde zorlanıyoruz. Sezon kapanıyor yeni ürünlerin ücreti de pahalı gelen giden çok olmuyor. Bu fiyat artışı bizimle alakalı değil. Türkiye’nin dört bir yanında her şey böyle pahalandığı için ister istemez tüm esnaf sıkıntı çekiyor. Tamamen sistemin değişmesi lazım ki bir çözüm olunsun” dedi.

Başka bir esnaf  Semih S, ‘’Bu sene turist azdı; gelenlerde yerli oluyor. O yüzden fazla iş yok. Vatandaş başka şehre götürdüğünde 1.000-1.500 liralık alıyor. Yoksa 200-300 lira satış ortalaması. Bu ay dükkan kiramız bile çıkışmıyor 18 bin TL kira ödüyoruz zorlanıyoruz doğal olarak. İş yerinde bulunan ampullerimizi değiştirdik tasarruflu olanları taktık. Yoksa daha yüksek gelir. Bir kaç tanesini de kapattık’’ dedi.

Bir gıda satıcısı ise “Müşteri geliyor mecbur geliyor. Ama on alacaksa  bir alıyor. Ürünlerin pahalı olmasıyla müşterilerden bazen küfür alıyoruz, hakaret yiyoruz. Sanki biz yapmışız gibi tepki gösteriyorlar. Hâlbuki biz üreticiyiz” şeklinde konuştu.

Görüşünü aldığımız vatandaşlar ise, “Bu fiyatlar karşısında ne alabiliriz ki. Çocuk için pantolonlar 150 liradan, tişört ve gömlek türleri yine 200 liradan başlıyor. Ayakkabılar ise daha yüksek. Giyilebilecek kalitede olan en ucuz ayakkabı ise 250 liradan satılıyor. Çocuğunu baştan aşağı giydirmek  için 500 lirayı gözden çıkarmamız gerekiyor. Artık alışveriş yapmak çok zor” yorumunu yaptılar.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.