Ev sahibi olmak isteyenlere müjde! 400 bin TL’den 600 bin TL’ye çıktı! Kira yardımlarıda arttırıldı

Ev sahibi olmak isteyenlere müjde! 400 bin TL’den 600 bin TL’ye çıktı! Kira yardımlarıda arttırıldı
Binasını yenilemek isteyen vatandaşa verilen kredi desteğinde ikinci bir artış yaşandı. Evini güçlendirmek isteyenlere verilen kredi üst limiti 160 bin TL’den 240 bin TL’ye, evini dönüştürmek isteyenlere ise 400 bin TL’den 600 bin TL’ye çıkarıldı. Kira yardımlarında da artış oldu.

Kentsel dönüşüm çalışmaları son hızla devam ederken, diğer yandan artan inşaat maliyetleri kentsel dönüşümü sekteye uğratıyor. Hükümet ise ev sahibi olmak isteyen vatandaşlara düşük oranlı faizlerle destek olmaya çalışıyor. Tespit edilen riskli yapılarda kendi konut veya iş yerini kendisi dönüştürmek isteyenler için verilen faiz destekli kredi tutarlarında değişikliğe gidildi.  Faiz desteği 600 puan baz artırılırken, kredi üst limiti 160 bin TL’den 240 bin TL’ye, evini dönüştürmek isteyenlere ise 400 bin TL’den 600 bin TL’ye yükseltildi. Yapılan bu düzenleme ile kentsel dönüşüm çalışmalarına katkı vermesi bekleniyor.

KREDİ ÜST LİMİTİNDE İKİNCİ ARTIŞ

Resmi Gazete’de, "6306 Sayılı Kanun Kapsamında Hak Sahiplerince Bankalardan Kullanılacak Kredilere Sağlanacak Faiz Desteğine İlişkin Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar"ın yürürlüğe konulmasına ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı Resmi Gazete’de yayımlandı.

Yayımlanan karar ile, güçlendirme ve konut yapım ve edinme kredilerinde faiz oranı 600 baz puana, işyeri yapım ve edinme kredileri ise 450 baz puana yükseldi. Vade, faiz destekli konut kredileri için en çok 10 yıl, işyeri kredilerinde ise 7 yıl olarak uygulanmakta. Kredi alan vatandaşlar, ödemelerini isterse eşit taksitlerle ödeyebilirken, isterse 2 yıla kadar anapara ödemesiz seçeneği de sunuluyor. Bir hak sahibinin sağlanan toplam kredi tutarı 2 Milyon TL'den 3 milyon TL'ye kadar çıkartıldı.

KİRA YARDIMLARI DA ARTTI

Kira yardımlarında da değişikliğe gidildi. Bu yardımlar illere göre değişiyor ve 1.000-1.500 TL arasında destek sağlanıyor. İstanbul, Ankara ve İzmir’de verilen kira yardımları 1.500 TL ‘ye çıkarken Antalya, Adana, Bursa ve Konya’da verilen yardım tutarı 1.400 TL’ye çıktı.

Kredi ve kira yarımlarının yanı sıra Çevre ve Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından verilen diğer destekler ise şunlar;

-Evini kendisi dönüştürmek isteyen vatandaşlara Katma Değer Vergisi (KDV), %1 uygulanacak

-Yenilenecek binaların riskli yapı tespit raporu varsa harç bedelleri alınmayacak.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.