Gaziantep'te bu sene fıstığın 'YOK YILI' oldu üreticiler ne yapacağını şaşırdı! Gaziantep'te Antep Fıstığı Üreticileri Dertli.

Gaziantep'te bu sene fıstığın 'YOK YILI' oldu üreticiler ne yapacağını şaşırdı! Gaziantep'te Antep Fıstığı Üreticileri Dertli.
Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin, ’yeşil Altın’ı olarak bilinen Antepfıstığında, kurak iklim ve kış ayındaki soğuk hava şartları nedeniyle rekoltede düşüşü bekleniyor. Gaziantepli üreticiler endişeli. Şahinbey Ziraat Odası Başkanı Ali Çolak, bu duruma “Kuraklık hiçbir zaman çiftçinin kaderi olmaması lazım. Devletimizin bize üreticilerimize destek vermesi lazım.” yorumunu yaptı

Şahinbey Ziraat Odası Başkanı Ali Çolak, aşırı derece yükselen girdi maliyetlerinden dolayı çiftçinin büyük sıkıntı yaşadığını belirterek, “Geçen yıla oranla mazot 4 katlanmış. Gübresi 3 bin liradan 13 bin liraya yükseldi. Traktörü, bahçesi, hepsi 4 katlandı. Ben fıstığımız şu anda 70 TL’den gidiyor. Bunun en az 90-100 liradan aşağı olmaması lazım. Çünkü önümüzdeki yıla çiftçi tarlasına mazot ve gübre alıp işlemesi gerekiyor. Bu fiyatlar çiftçimizi gerçekten kurtarmaz. Bu sene fıstığın yok yılı oldu.”dedi.

Rekoltenin çok düştüğünü belirten Çolak, “Kuraklığın hiçbir zaman çiftçinin kaderi olmaması lazım. Devletimizin üreticilerimize destek vermesi lazım. Destek derken biz para pul istemiyoruz. Fırat 70km burnumuzun dibinde akıyor. Fırat’ın baş ucundaki fıstık ağaçları kuraklıktan kurumaya yüz tutmuş. Koca nehir Suriye’ye akıp gidiyor. Ama yönünü  devletimiz el koyup da Barak’ın fıstığına, Şahinbey’in ovasına çevirip çiftçimizi sulu tarım ile buluşturmuyor. Eğer buluşturulmuş olsa bu fıstığın rekoltesi de artar. Normalde bizim rekolte tahmini 100-110  bin ton olması gerekirken bu sene 40-50 bin tonda kaldı. Girdi maliyetlerine göre fiyatlarımız ucuz. Çünkü her şey yüzde 400 zamlanmışken, fıstık yüzde 100 zamlanmış oldu” şeklinde konuştu.

BİR AN ÖNCE SULU TARIMA GEÇİLMESİ GEREK

Bir an önce sulu tarıma geçilmesi gerektiğini belirten çolak, “Çiftçi zaten bu sene hububattan para kazanamadı. Arpa mercimek nohuttan hiçbir şekilde kazanamadı. Daha fazla zarar etti, tamamı cebinden gitti. Dekara 25 kilo tohum attım, 25 kilo ürün aldım. Atmış olduğum tohumu yeniden toplamış oldum. Gübre de cebimden gitti işçiliğim de. Onun için bir an önce sulu tarıma geçilmesi gerek. Bizim Şahinbey olarak 55 hektar tarım arazimiz var. Bunun yüzde 10-12 civarında sulu tarım yapabiliyoruz. Bizim bunu en az yüzde 50’ye çıkarmamız lazım. Aksi taktirde devletin bizden üretim beklemesi hayal olur” dedi.

ÜRETİM OLMAZSA ÜLKE AYAĞA KALKAMAZ

Çolak, Antep fıstığının çok zor şartlarda yetiştirildiğini belirterek, “Arpa, buğday, mercimek, 1 yıllık ürünler. Belki önümüzdeki yıl yağmur bol olursa iyi olur. Ancak fıstık ağaçlarımız kurumaya yüz tutmuş. Fıstık ağaçları çok değerlidir. Bir çiftçi bir fıstık bahçesi oluşturabilmek içir 15 yıl boyunca 1 lira gelir almadan yetiştiriyor. Hiçbir sanayici 15 yıl sonra para kazanacak diye işletme kurmaz. Ama çiftçiler fedakardır. Devletin her zaman çiftçinin yanında olması lazım. Üretim olmazsa ülke ayağa kalkamaz. Devletimizin üreticilere özellikle tarım üreticilerine yeni paketler açıklaması lazım. Mazot gübre desteklemesi altında verilen çiftçilere destek hiçbir şekilde çiftçinin yarasına merhem olmadı. Şu an verilen destekleme yüzde 15 bile değil. Bu hesaplamaları neye göre yapıyorlar da çiftçilerin hesaplarına yatırmış oldukları paranın hem gürenin hem de mazotun yüzde 50’sini karşıladığını düşünüyorlar, anlamıyoruz” dedi.

MAZOT GÜBRE DESTEKLEMESİ EYLÜL EKİM AYLARINDA YAPILMALI


Mazot gübre desteklemesinin Eylül-Ekim aylarında yapılması gerektiğini belirten Çolak, “Mazot ve gübre desteklemesi 2022 yılınki 2023 Şubat’ı- Mart’ında ödeniyor. Bizim bölgemizde mazot gübre desteklemesi Eylül-Ekim aylarında lazımdır çiftçiye. Eylül ayında işlemeye başlar tarlasını. Ekim ayının sonunda tarlasını tohumla buluşturmaya başlar. Bu mazot gübre desteklemesini aynı senenin içinde lazım olduğu dönem eylül ve ekim ayıdır.”dedi.

ANTEP’TE DE FISTIĞA TABAN FİYATI AÇIKLANMASI LAZIM

Antepfıstığı fiyatlarına da değinen Çolak, “Ben fıstık 70-80 liradan gidiyor. 70-80 lira tabii ki çiftçiyi kurtarmaz. Bunun en azından 90-100 lira olması gerekirdi. Tabii bu fiyat tüketiciye çok pahalı. Ama biraz da çiftçiyi düşünenler olması lazım. Çiftçi para kazanması lazım ki önümüzdeki sene daha fazla üretim yapsın. Kuru fıstık bizim kabuklu fıstık dediğimiz bu sene 120-130 lira civarında alıcısını buluyor. Bizim devletimizden beklemiş olduğumuz nasıl Ordu’daki fındığa taban fiyatı veriliyorsa Antep’te de fıstığa taban fiyatı açıklanması lazım. Çiftçiyi tüccarla baş başa bırakmaması lazım” dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.