Gaziantep’te evlerde kışlık hazırlıkları da hızlandı. Geçen sene 20 TL ile 5 kiloluk turşu eksiksiz yapılabilirdi. Şimdi 5 kiloluk turşu yapmak 70 liraya mal oluyor.

Gaziantep’te evlerde kışlık hazırlıkları da hızlandı. Geçen sene 20 TL ile 5 kiloluk turşu eksiksiz yapılabilirdi. Şimdi 5 kiloluk turşu yapmak 70 liraya mal oluyor.
Yaz aylarının sonları yaklaşırken, Gaziantep’te evlerde kışlık hazırlıkları da hızlandı. Kışlık salçanın yanında Eylül ayını gelmesi ile birlikte turşuluklar da tezgahlarda yerini aldı.Ancak bu yıl turşuluk maliyetleri de diğer ürünler gibi bütçeleri zorlayacak gibi görünüyor. Gaziantep’te bu aylarda evlere alınan toptan bulgur, turşuluk, salça nedeniyle harcamalar iyice artarken, vatandaşlar artan fiyatlar karşısında hem kışlığını hazırlamayı, hem bütçesini nasıl denkleştireceğini düşünüyor.

Kış aylarında sofraların vazgeçilmezi turşu hazırlamak için turşu malzemeleri tezgahlarındaki yerini aldı. Ancak fiyatların artması ile birlikte satış miktarlarının geçen yıla göre düştüğü gözlemleniyor.  Turşuluk satışları ile ilgili görüşlerini aldığımız Pendir Han işletmecisi Ali Portakal, "Ben 37 senedir bu işi yapıyorum. Geçen sene 20 TL ile 5 kiloluk turşu eksiksiz yapılabilirdi. Şimdi 5 kiloluk turşu yapmak 70 liraya mal oluyor.” dedi.

TURŞULUK FİYATLARI ARTTI

Her gün kentin farklı bölgelerinde kurulan semt pazarlarında, turşuluk sezonunun başlaması ile birlikte turşuluk malzemelere olan ilgi arttı. Pazarda turşuluk ürünlerin bol, fakat fiyatların artmış  olduğunu, bu nedenle vatandaşların ilgisini eskisi kadar olmadığını söyleyen Ali Portakal, “Turşularımızın çeşitlerinin hepsi geldi. Fiyatlar zamlar nedeniyle normal seyirde devam ediyor.” dedi.

SATIŞLAR ARTTI

Beyaz Gıda işletmecisi Eyüp Beyaz ise “ Kornişon salatalık 8-10 TL arasında değişiyor. Acur 8 TL, havuç 12 TL gibi rakamlara satıyoruz. Çeşitlerimiz bol fakat fiyatlarımız geçen seneye oranla yüzde 30 artmış durumda. Turşuluk için olan domates 7 TL, toptan alınırsa 5.50 lira. Vatandaşlarımızın turşuluk ürünlere olan ilgisi çok güzel. Turşu gelenek olduğu için ilgisi de yüksek ve talep çok güzel. Çeşitlerimizde eksik yok her şey var ve bol. Ancak rakamların artması nedeniyle müşterilerin aldığı rakamlar düştü. Biliyorsunuz Gaziantep’te turşular bidonlarla basılır. Bu sene insanlar daha düşük satın alıyor.” dedi.

5 kiloluk bir turşu bidonunun hazırlanmasının maliyetinin 70-80 TL arasında olduğunu ifade eden Eyüp Beyaz, “5 kiloluk bir bidona 3,5 kilo malzeme dolduruluyor. Ortalama olarak 70-80 TL arasında bu malzeme bol ve rahat bir şekilde dolar. Yani içerisine tam çeşidini dizer. Genel olarak işlerimiz geçen seneye oranla düşük. Sadece turşuluk malzemeler hızlı gidiyor. Turşunun sezonu geçen haftadan yavaş yavaş başladı Gaziantepliler Eylül’ün 15’inde başlarlar turşu basmaya. Haftaya satışlarımız daha yoğun olur diye düşünüyoruz” diye konuştu.

DİĞER İLLERDEN DE TALEP VAR

Gaziantep turşusunun diğer illerden de talep gördüğünü belirten AliPortakal “5 kiloluk bir turşunun 3 kiloluk bir malzemesi olur. Bunun suyu ile kabı 1 buçuk kilo falan geldiği zaman normalde 5 kiloya tamamlanıyor. Normalde bizim koruk suyu ile yaptığımız turşular ayrı bir cinstendir. İçindeki acuru, biberi özellikle seçilmektedir. Limon tuzu ve sirkeden yaptıklarımız da var onun sebzeleri daha iri oluyor buna göre farklı oluyor. Koruk suyu ile yaptığımız turşuların fiyatı 150 TL’den satıyoruz. Sirke ve limon tuzu ile yaptıklarımızı 100-110 TL’den satıyoruz. Gaziantep’in  çevre illeri alıyor. Buranın halkı kendisi basar turşusunu. Çevredeki illere kargo ile gönderiyoruz. Bazı restoran ve lokantalara gönderiyoruz” şeklinde konuştu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.